25 lat historii SuperDrob
SuperDrob istnieje na rynku już od 25 lat. To dobra okazja, by opowiedzieć historię związaną z powstaniem firmy i pokazać, jak się rozwijała i rosła w siłę.
SuperDrob dziś:
- Ponad 2500 pracowników
- Ponad 1 mld zł obrotu
- Zakłady: Karczew, Łódź, Lublin oraz wylęgarnie drobiu – Stoczek i Turka
- Ponad 50% to eksport do krajów UE oraz Azji
- Obecność w pierwszej 10-tce firm mięsnych w Polsce oraz w rankingu największych firm – LISTA 500 dziennika „Rzeczpospolita”
LATA 90.
Na początku lat dziewięćdziesiątych Henry Lipka szukał sposobu na wsparcie przemian gospodarczych w rodzinnej Polsce. Jego zaangażowanie, ciężka praca i znajomość branży pozwoliła na wykupienie w 1993 roku Warszawskich Zakładów Drobiarskich i stworzenie nowej marki SuperDrob.
Już po 7 latach działalności udało się zbudować zaufanie klientów i kontrahentów, co pozwoliło firmie rozwinąć skrzydła i zakupić kolejny zakład produkcyjny w Łodzi. Dynamiczny rozwój i konsekwencja w dążeniu do celu zaowocowały powstaniem w 2012 roku Grupy Kapitałowej, która umocniła naszą pozycję na rynku.
PRODUKCJA DAŃ GOTOWYCH
Nowe cele wymagały także nowych inwestycji, dlatego w 2013 roku otworzyliśmy zakład produkcyjny dań gotowych Convenience Food w Łodzi.
REBRANDING
W 2015 roku przeszliśmy udany proces rebrandingu, co pozwoliło naszej firmie stać się marką konsumencką. Wprowadziliśmy nowe logo i spójną identyfikację wizualną, oraz przede wszystkim stworzyliśmy zupełnie nowe portfolio produktów, które były odpowiedzią na potrzeby klientów.
NOWOCZESNA WYLĘGARNIA DROBIU
W 2016 roku w rodzinnej miejscowości prezesa Henryka Lipki – Stoczku Węgrowskim, powstała nowoczesna wylęgarnia drobiu.
POZYSKANIE PARTNERA – CPF
Następnie w 2017 roku rozpoczęliśmy współpracę z globalną marką rolno-spożywczą Charoen Pokphand Foods z Tajlandii. Dzięki temu możemy inwestować w nowe zakłady zlokalizowane na terenie Polski i aktywnie uczestniczyć w integracji polskiego rynku rolno-spożywczego.
ROZPOCZYNAMY ZAKUPY (PROCES AKWIZYCJI)
W 2018 roku kupiliśmy kolejny zakład w Lublinie i wylęgarnię drobiu w Turce. Dołączyli do nas nowi pracownicy i zwiększyliśmy znacząco moce produkcyjne.
WŁASNA WYTWÓRNIA PASZ
W pierwszym kwartale 2019 roku planujemy także otwarcie pierwszej mieszalni pasz SuperDrob w Łukowie.
POWSTANIE FUNDACJI KORPORACYJNEJ
Zawsze wierzyliśmy, że prowadzone działania na rzecz naszych pracowników, klientów, środowiska oraz społeczności lokalnych, oparte są na mocnym fundamencie społecznej odpowiedzialności biznesu. Ważnym krokiem w ukierunkowaniu działań prospołecznych było powołanie w 2017 roku Fundacji SuperDrob USKRZYDLAMY.
***
Dzięki tym decyzjom od 25 lat z konsekwencją budujemy potencjał firmy SuperDrob.
Klienci i kontrahenci docenili jakość naszych produktów. Zdobyliśmy kilkanaście rynków zagranicznych i stajemy się coraz bardziej rozpoznawalni w kraju. Od dwóch lat możemy się pochwalić obrotem przekraczającym 1 mld złotych, co sprawia, że jesteśmy w czołówce firm drobiarskich w Polsce.
Ze względu na wzrost spożycia mięsa drobiowego w Polsce, oraz zdobywanie kolejnych rynków eksportowych, w nadchodzących latach czeka nas dużo pracy, by umocnić swoją pozycję. To dla nas wszystkich szansa, ale i wyzwanie, ponieważ perspektywy rozwoju są atrakcyjne tylko dla największych firm z branży.
Zobacz jak wygląda praca w SuperDrob S.A.:
Kolejnym punktem przełomowym jest nasza aktualna kampania reklamowa. Kurczak Sielski zapowiada nową strategię rozwijającą sprzedaż produktów z logo SuperDrob.
GALERIA FOTOGRAFICZNA:
Biuro Wędliniarni „Teofilów”, lata 70., Łódź.
Produkcja wędlin w zakładzie „Teofilów”, lata 70, Łódź.
Materiał promocyjny Superdrob, 2000 rok.