SuperDrob może eksportować na rynek chiński

SuperDrob jako jedna z 5 polskich firm może eksportować na rynek chiński. Ta bardzo ważna dla firmy informacja została ogłoszona 26 września przez polskie ministerstwo rolnictwa.

Po ponad 2 latach przerwy, spowodowanej zawieszeniem eksportu z powodu wystąpienia w Polsce grypy ptaków, 5 polskich firm odzyskało prawo do dostarczania swoich produktów na teren Chińskiej Republiki Ludowej. Daje to ogromne możliwości ze względu na rozmiar rynku chińskiego, który liczy sobie ponad 1,4 mld konsumentów. Jest to również bardzo ważny kierunek eksportu, który z uwagi na swoje specyficzne zapotrzebowanie jest doskonałym miejscem do zagospodarowania mało popularnych w Europie części kurczaka jak: podroby, łapki, czy lotki.

Polska stała się w ten sposób jedynym krajem w Europie i jednym z pięciu na świecie, który może eksportować drób do Chin.

 

Jan Wolff, dyrektor handlowy ds. eksportu SuperDrob

 

  Każdy z uprawnionych zakładów będzie zapewne wysyłał maksymalnie ilości towarów
  dopuszczonych do eksportu na rynek chiński jakie będzie miał dostępne. Musimy mieć
  świadomość skali i naszych możliwości. Produkcja mięsa drobiowego w Polsce w 2017 r.
  osiągnęła, w przybliżeniu, poziom ok. 3 milionów ton. Chiny to prawie 1,5 miliarda ludzi,
  więc na statystycznego Chińczyka przypadało by ok. 2kg polskiego mięsa drobiowego,
  jeśli cała produkcja była by eksportowana do Chin. To oczywiście tylko teoretyczne
  rozważania, gdyż głównym rynkiem sprzedaży polskiego drobiu jest Unia Europejska.
  Nie zmienia to faktu, że dla 5 polskich zakładów drobiarskich, które aktualnie mają
  uprawnienia do eksportu na rynek chiński, możliwość eksportu swoich produktów
  na ten niezwykle wymagający rynek ma ogromne znaczenie.

 

Informacji udziela Dział PR SuperDrob S.A., tel. 22 77 90 790