SIAL 2018 – Paryż
Międzynarodowe Targi Spożywcze w Paryżu – SIAL 2018
-zapytaliśmy o nowości na targach SIAL
Nowości w branży mięsnej?
W tym roku, na półce produktowej firm zrzeszonych w Krajowej Radzie Drobiarstwa królowały produkty przetworzone. Coraz więcej firm, ma bardzo zbliżone możliwości produkcyjne w zakresie mięsa surowego. Oznacza to, że utrzymanie dotychczasowego i zdobycie nowego kontrahenta, jest coraz trudniejsze. Klienci ze względu na oszczędności, coraz bardziej cenią sobie firmy mające duże portfolio produktowe. Z drugiej strony klienci finalni są coraz bardziej ciekawi nowych smaków, mają coraz mniej czasu na przygotowywanie posiłków i robiąc zakupy sięgają po produkty gotowe. Restauracje, które chcą mieć szerokie menu, gwarantować najwyższą jakość i świeżość produktów, również coraz częściej bazują na mrożonych półproduktach
„Klienci ze względu na oszczędności, coraz bardziej cenią sobie firmy mające duże portfolio produktowe”
Co pokazała nasza firma?
SuperDrob na rynku znany jest z bardzo wysokiej i powtarzalnej jakości. Zakup zakładu w Lublinie pozwolił nam na większą dostępność surowego mięsa. Nasza gama możliwości convienience food jest ogromna. Jesteśmy otwarci na życzenia klientów.
Jak ważne są dziś targi spożywcze?
Targi to w dalszym ciągu miejsce, gdzie pod jednym dachem można spotkać większość swoich klientów. Jest to możliwość podsumowania dotychczasowej współpracy, przedyskutowania planów dalszego rozwoju. Jest to również możliwość spotkań z potencjalnymi nowymi klientami, przedstawienia firmy, możliwości produkcyjnych itp. Obecnie klienci coraz większy nacisk kładą na współpracę i kontakt „face to face”. Coraz częściej na targach pojawiają się również firmy spedycyjne, dostawcy materiałów pomocniczych, którzy chcą zaprezentować swoją ofertę.
Na ile trendy „bio”, „eko” są widoczne w ofercie SIAL?
Coraz bardziej. Mieliśmy okazję próbować produktu naszego irlandzkiego klienta – wołowiny z dodatkiem kwasów tłuszczowych omega 3 😊
MAGDALENA OŚKO, Z-ca Dyrektora Handlowego ds. Eksportu