Informacje prasowe

12 Lut 2021

Fast Good od SuperDrob

Fast Good to mrożone produkty z kurczaka w chrupiącej panierce, dostępne w sklepach sieci Lidl w całej Polsce.

Opakowania produktów są wykonane z w pełni biodegradowalnej tektury, w 100% przystosowanej do recyklingu.

03 Lis 2020

Marcin Świąć na FRiSH 2020

Prezes zarządu SuperDrob brał udział w dyskusji FRiSH pt „Kondycja branży mięsnej – kto stracił, kto zyskał?”. Listopadowe wydarzenie było okazją do rozmowy o wyzwaniach rynku mięsnego i rolnictwa.

Wśród prelegentów byli również: Ludomir Biedecki (Noerr), Witold Choiński (ZPM), Dariusz Goszczyński (KRD-IG), Tomasz Jakubiak (szef kuchni), Tomasz Łączyński (Pekpol Ostrołęka SA), Jakub Olipra (Credit Agricole Bank Polska), Adam Zdanowski (Wierzejki). Debatę poprowadził Adam Tubilewicz z Portalu Spożywczego.

Poniżej prezentujemy fragmenty wypowiedzi:

Pandemia a biznes

„Od pojawienia się pandemii w Polsce, zebrania w firmie przypominają relacje z frontu. Skupiamy się na zapewnieniu bezpieczeństwa pracownikom i to nam się udaje. Jeśli chodzi o produkcję, jesteśmy dość dobrze zdywersyfikowani. Jesteśmy obecni zarówno w HoReCa (ang. Hotel, Restaurant, Catering), jak i kanale nowoczesnym (sieci handlowe) na zachodzie Europy. Ten drugi radzi sobie dobrze i przejął po części popyt ze strony HoReCa”.

Produkcja drobiu a eksport

„Polska produkuje 200 tys. ton drobiu miesięcznie, z czego połowa trafia na eksport. Pamiętajmy, że zamkniecie HoReCa to nie tylko restauracje, ale też stołówki w szkołach czy na uczelniach. Na zachodzie Europy tam wszędzie ludzie jedzą posiłki. Powoduje to duże perturbacje w Polsce.

Najgorsza jest nieprzewidywalność. Nie wiemy jak długo to wszystko potrwa. Dla nas jest to pewien problem jak ustawić biznes na najbliższe 4-5 miesięcy, a decyzję o tym, co będę produkował w marcu muszę podjąć dzisiaj. Jeżeli kryzys ma potrwać dłużej to niestety, ale branża będzie musiała zmniejszyć produkcję, bo mięsa będzie po prostu za dużo. Nas to póki co nie dotyka, radzimy sobie w miarę ok.”

Grypa ptaków i Brexit

„Mam wrażenie, że branża dostosowała się już do ptasiej grypy i to jej brak jest dla nas anomalią. Brexit stanowi problem, bo Polska jest głównym eksporterem do Wielkiej Brytanii i jest to bardzo ważny rynek dla branży. Sądzimy, że UE i Londyn będą musieli się dogadać”.

Zrównoważony rozwój w firmie

„Po pierwsze, to samoświadomość firmy, czyli przykład idzie z góry. Pokazujemy pracownikom, że to jest dla nas ważne. W efekcie zaczyna się dyskusja jak dbać o klimat, o środowisko i co możemy zrobić.

Natomiast główny czynnik to społeczeństwo i akty prawne. Od kilku lat rosną ceny energii, wody i ścieków. Każdy biznes musi się do tego dostosować i zadbać o koszty. Dlatego ograniczamy zużycie. W SuperDrob od 2017 r. zmniejszyliśmy zużycie wody o 20-40 proc. na różnych etapach produkcji. Główny powód to rosnąca cena wody. Kapitalizm w tym temacie fajnie działa i jeżeli społeczeństwo i ustawodawca to na nas wymusza, a firmy mają czas, są w stanie się dostosować.

Po trzecie, to konsument wymusza pewne zmiany. Dzisiaj młody człowiek chce produkt w biodegradowalnym opakowaniu. My dziś wprowadzamy dania gotowe, jak mrożone nuggetsy z kompletnie biodegradowalnymi opakowaniami. To fajny trend, my coś zyskujemy i środowisko zyskuje, bo nie dostarczamy dodatkowego plastiku na rynek.

Wymusza to na nas ochrona kosztów i konsument. Nasza ostatnia inwestycja w Goleniowie, gdzie wymieniliśmy chłodnictwo też miała podłoże biznesowe. Dzięki kogeneracji odzyskujemy ciepło i przeznaczamy je do innych rzeczy. Cieszę się, że ten temat powstał, bo musimy pamiętać, że pracujemy przez większość dnia, ale potem chcemy nasz czas wolny spędzać w lesie bez śmieci, czy nad morzem bez plastiku”.

***

O SuperDrob

SuperDrob S.A. jest firmą spożywczą opartą na przetwórstwie drobiu i produkcji dań gotowych (convenience food). Ponad połowę produktów eksportuje głównie do krajów UE. Przedsiębiorstwo jest obecne na rynku od 27 lat, zatrudnia blisko 2500 osób. Obrót Grupy Kapitałowej w 2019 roku to około 1,8 mld zł. Sprzedaje swoje produkty do największych sieci handlowych w Polsce i Europie.

Od 2017 r. SuperDrob S.A. współpracuje z Charoen Pokphand Foods (CPF) – światowym liderem w branży rolno-spożywczej. Partnerstwo z CPF pozwala na aktywne uczestnictwo w konsolidacji polskiego rynku mięsnego i paszowego.

Od 2018 dostarcza na polskie stoły Kurczaka Sielskiego.

Główne zakłady firmy przetwórstwa znajdują się w Karczewie pod Warszawą, w Łodzi, Lublinie oraz Goleniowie. Dodatkowo posiada 2 wylęgarnie drobiu (Stoczek;  Turka) i wytwórnię pasz w Łukowie.

Marcin Świąć prezes zarządu SuperDrob S.A.

CEO SuperDrob od maja 2020.

Od 1998 r. związany z branżą mięsną. W latach 1998-2015 pracował w firmie Animex Sp. z o.o między innymi jako dyrektor finansowy firmy. W latach 2015-2020 r. w zarządzie SuperDrob odpowiedzialny za całokształt zagadnień związanych z obszarem produkcji (Karczew, Łódź, Lublin, Goleniów), handlu (kraj & eksport) oraz procesem pozyskania surowca w ramach grupy kapitałowej. Aktualnie jest prezesem zarządu SuperDrob. Prywatnie ojciec dwóch synów.

Po godzinach:

„Marcin Świąć wchodzi w świat fantasy, w którym rządzą nie liczby i pieniądze, lecz J.R.R. Tolkien, George R.R. Martin i Andrzej Sapkowski” – czytaj artykuł w Pulsie Biznesu

18 Sie 2020

O SuperDrob – najważniejsze fakty

Specjalnie dla Ciebie stworzyliśmy słownik Grupy SuperDrob. 

Słownik (2020)

Bezpieczeństwo procesów i produktów
Bezpieczeństwo i wysoka jakość produkcji są wynikiem współpracy wielu osób w Działach Produkcyjnych, Dziale Kontroli Jakości, Dziale Badawczo-Rozwojowym z dyrekcją zakładów.
Każdy z nowo przyjętych pracowników produkcji przechodzi szkolenia wstępne wymagane przez system HACCP, dotyczące Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP) i Dobrej Praktyki Higienicznej (GHP).
Każdy pracownik raz w roku przechodzi dedykowane szkolenie prowadzone przez Dział Kontroli Jakości.
Dalej w strukturze są pracownicy nadzoru, tj. Kierownicy, Mistrzowie i Brygadziści, którzy sprawują kontrolę nad pracownikami produkcji. W każdej chwili służą im pomocą i wsparciem. Pracownicy nadzoru przechodzą dodatkowo cykliczne szkolenia z wymagań standardu BRC, który jest jednym z najważniejszych wytycznych dla naszej pracy. Szkolenia przeprowadzane są przez uznane firmy zewnętrzne.
Na samym końcu jest Dział Kontroli Jakości, który jest jednostką nadrzędną, kontrolującą całość produkcji pod kątem jakości i bezpieczeństwa.

CP Foods
Charoen Pokphand Foods Plc jest światowym liderem w sektorze rolno-spożywczym. Jest jednym z czołowych producentów, przetwórców i eksporterów mięsa w południowo-wschodniej Azji oraz jednym ze światowych liderów w produkcji paszy dla drobiu, trzody chlewnej, ryb czy krewetek oraz karmy dla zwierząt domowych (kotów i psów). Generuje ponad 16 mld $ rocznego obrotu.

Dania convenience
SuperDrob już od lat jest liderem w segmencie produktów convenience, czyli dań gotowych, które są głęboko mrożone lub schłodzone. Mamy ogromne know-how i doświadczenie zdobyte w trakcie wieloletniej współpracy z zagranicznymi kontrahentami. Dzięki temu wiemy, na co jest największe zapotrzebowanie w krajach Europy Zachodniej i jak kreować nowe trendy w tym obszarze.

Dbamy o dobrostan
Od początku łańcucha produkcyjnego mamy nadzór i kontrolę nad naszym surowcem. Dzięki własnej wylęgarni i opiece weterynaryjnej mamy stały wgląd w to, co dzieje się ze zwierzętami na każdym etapie ich życia. Cały proces chowu prowadzony jest zgodnie z opracowanym przez nas wewnętrznie Przewodnikiem Jakości dla producentów żywca.
Na każdym etapie uboju i transportu dbamy o dobrostan zwierząt. To zadanie jest naszym priorytetem. Również w tej kwestii przechodzimy zewnętrze audyty naszych odbiorców, które potwierdzają wysoki poziom zachowywanego przez nas dobrostanu.
Wszyscy kierowcy i pracownicy Działu Uboju Drobiu są przeszkoleni z zakresu dobrostanu zwierząt zarówno wewnętrznie, jak i przez zewnętrzne podmioty. Prowadzimy też dla naszych hodowców spotkania, w trakcie których przekazujemy informacje związane z dbaniem o dobrostan i jego wpływem na późniejszą jakość mięsa.
Posiadamy Certyfikację Genesis na poziomie stad reprodukcyjnych i wylęgarni. 50% procent surowca do produkcji również pochodzi z ferm certyfikowanych.

Fundacja Uskrzydlamy SuperDrob
Jej celem jest pomoc osobom w trudnej sytuacji życiowej, ale także wsparcie zdolnych dzieci i młodzieży. Czytaj więcej: >>> https://uskrzydlamy.org

Historia SuperDrob
Powstanie firmy SuperDrob ma swój początek w wizji i chęci spełniania marzeń jednego człowieka. To właśnie w głowie i sercu Henryka Lipki zrodziła się chęć powrotu do kraju i wsparcia polskiej gospodarki. Lata przebywania poza Polską, ze względu na panujący wcześniej ustrój, wywołały potrzebę powrotu i wsparcia przemian gospodarczych w odradzającej się ojczyźnie. Tak właśnie, od wykupienia przez założyciela SuperDrob Warszawskich Zakładów Drobiarskich w 1993 roku, zaczęła się nasza historia.
Przedrostek „super” również nie wziął się znikąd. Wpisuje się on w filozofię Henryka Lipki. Dla niego zawsze SuperDrob miał być napędzany przez ambicję sięgającą aż po horyzont. Stąd na przestrzeni ostatnich 27 lat tak ogromna zmiana, która spowodowała, że przestaliśmy być rodzinną firmą rolno-spożywczą z Karczewa.
Obecnie produkty SuperDrob można kupić w różnych miejscach świata. Spełniamy najwyższe standardy jakości, dzięki którym jesteśmy obecni na tak wymagających rynkach, jak Wielka Brytania, Francja czy Japonia. Jako jeden z pięciu zakładów w Polsce mamy również pozwolenie na eksport do Chin.

Hodowcy: ponad 130 partnerów
Wszyscy hodowcy pracujący dla SuperDrob są starannie dobierani. Wyszukujemy na rynku rolników, którzy mają już ugruntowaną produkcję, i robimy dokładny wywiad dotyczący ich wcześniejszej pracy. Podpisanie kontraktu z naszą firmą daje każdemu hodowcy różne korzyści. Mamy własne wylęgarnie, więc dostarczamy pisklęta, które znamy od samego początku, a zarówno stada zarodowe, jak i wylęgarnie przechodzą procesy certyfikacji. Mamy swoją wytwórnię najwyższej jakości pasz, która jest ściśle dostosowana do różnego rodzaju chowu – czy standardowego, czy Kurczaka Sielskiego. Wreszcie, mamy również własną opiekę weterynaryjną, a pracujący w firmie Avet lekarze doskonale znają specyfikę tych konkretnych ptaków. Dodatkowo nasi zootechnicy odwiedzają każdą fermę co najmniej raz w rzucie. Ich zadania to rozmowa i wsparcie oraz poznanie potrzeb poszczególnych hodowców.

Krewetki
Grupa CP Foods znajduje się w pierwszej trójce producentów krewetek na świecie. Możemy śmiało stwierdzić, że jakość krewetek CPF jest najwyższa z możliwych. Pochodzą z zielonej części środkowego Wietnamu, oddalonej od zagłębia przemysłowego na południu. Jest zachowana pełna integracja pionowa: od własnych wylęgarni, przez wytwórnie pasz, fermy, aż do własnych zakładów produkcyjnych. Cały łańcuch, na każdym etapie, posiada wszystkie możliwe certyfikaty jakości i zrównoważonej produkcji. Sprzedaż krewetek King Prawn rozpoczęła się na rynku polskim w listopadzie 2019 roku w sieci sklepów Lidl. Odpowiada za to CPF Poland.

Kurczak Sielski
Produkujemy bezpiecznie i wdrażamy innowacyjne produkty. Zespół specjalistów, który pracuje nad nowymi rozwiązaniami, postawił sobie za cel stworzenie „kurczaka jutra”. Jest to głęboko zapisane w filozofii firmy i jej strategii rozwoju. Pierwszą odpowiedzią na tę potrzebę jest linia produktów z Kurczaka Sielskiego. Chcemy szukać nowych rozwiązań, projektować swoje produkty w sposób zrównoważony, uwzględniając wysokie standardy dobrostanu zwierząt.
Polski konsument jest coraz bardziej świadomy tego, co kupuje, i poszukuje produktów naturalnych i zdrowych. (Analiza przygotowana przez Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – IERiGŻ). Z tego też powodu cała linia produktów z Kurczaka Sielskiego wpisuje się w najnowsze trendy rynkowe. Dostrzegamy potrzeby konsumentów i oferujemy coraz więcej propozycji wędlin, dań semi (do odpieczenia) i dań gotowych na bazie tego surowca. Dzięki temu jakość tych produktów przetworzonych wyróżnia się na rynku.

Pasze

Troska o jakość rozpoczyna się już na etapie produkcji paszy dla zwierząt. Od najwyższej jakości ziaren i najnowszych technologii, pozwalających na wyprodukowanie pełnoporcjowych mieszanek paszowych dla kurcząt, zależy przecież zdrowie zwierząt. Otwarcie w kwietniu 2019 roku nowoczesnej wytwórni pasz ŁukPasz pozwoliło nam do końca zintegrować cały proces. Innowacyjne rozwiązania umożliwiające produkcję granulatów dostosowanych do różnych wymagań hodowców pozwalają nam zaopatrywać w paszę również tych najbardziej wymagających. Wśród naszych mieszanek paszowych znajdują się także karmy bez GMO, wyprodukowane tylko z polskich zbóż.

Rebranding
Jednym z przełomowych momentów w historii firmy był rok 2015. Do tego czasu skupialiśmy się na produkcji najwyższej jakości produktów, które były sprzedawane pod markami własnymi naszych partnerów zagranicznych. Zaczął się jednak nowy etap, w którym zdecydowaliśmy się położyć nacisk na rynek polski i stworzyć produkty sygnowane przez SuperDrob. Symbolem tych zmian była także nowa identyfikacja wizualna marki i nowe logo – superkurka, która patrzy w przyszłość pełną wyzwań.

Redukcja zużycia energii
Ze względu na specyfikę pracy i działania zakładów, w których temperatura musi być na stałym, niskim poziomie, największe zużycie energii elektrycznej generuje w każdym z nich maszynownia chłodnicza – to około 92–95% poboru całej energii elektrycznej dla zakładów. To właśnie wokół niej koncentruje się większość planów i pomysłów na inwestycje i usprawnienia. W każdym z zakładów zainstalowane zostały nowoczesne systemy monitorujące temperaturę w każdej ich części. Dzięki temu bieżące przesyłanie informacji dotyczących nawet najmniejszej zmiany jest od razu wychwytywane przez odpowiedniego pracownika i umożliwia szybką reakcję. Daje to możliwość lepszego i bardziej zrównoważonego gospodarowania zużywaną energią, a także zapewnia dodatkowe bezpieczeństwo utrzymania reżimu temperaturowego. W tym temacie pomaga też bieżące monitorowanie zużycia i instalacja Strażnika Mocy nadzorującego pracę urządzeń energochłonnych.

Serwis edukacyjny O-Kurczaki

Dzielimy się z innymi wiedzą, którą przekazali nam eksperci w swojej dziedzinie. Rozmawiamy z naukowcami i specjalistami, czytamy fachową literaturę. Chcemy informować o bieżącej sytuacji rynku drobiu w Polsce. Interesują nas również innowacje, nowe technologie i badania naukowe, które przyczyniają się do rozwoju i poprawy jakości mięsa oraz mają wpływ na polepszenie sytuacji zwierząt hodowlanych. Wszystko staramy się przekazać w prostej formie, przystępnej dla przeciętnego czytelnika. Posiadamy tysiące czytelników.

SuperInicjatywy
Jednym z kanałów komunikacji jest organizowane od 2016 roku wydarzenie pod nazwą SuperInicjatywy. Jest to coroczne spotkanie NGO’s, klubów sportowych, fundacji, władz lokalnych i stowarzyszeń, mające na celu poznanie ich aktualnych planów i potrzeb. Dzięki temu możemy wszyscy lepiej zrozumieć, jaka jest nasza bieżąca sytuacja. Widzimy też dokładniej, jak my jako firma możemy lepiej odpowiadać na oczekiwania naszych interesariuszy i w czym oni mogą pomóc nam. SuperInicjatywy to również przestrzeń do dzielenia się doświadczeniem i wiedzą. Nieodłączną ich częścią jest panel edukacyjny, w trakcie którego reprezentanci wybranych jednostek przedstawiają krótkie referaty dotyczące różnych przydatnych zagadnień. Mówiliśmy np. o sprawozdawczości, networkingu czy możliwości wykorzystania mediów społecznościowych do promowania swoich działań.

Tweetup
Food Tweetup – networking branży spożywczej i mediów. Tweetup to spotkanie użytkowników Twittera. To doskonała okazja na to, aby komentatorzy, eksperci, dziennikarze i liderzy branży mogli się poznać w świecie realnym. Jak można było się przekonać, w Polsce Twitter to nie tylko polityka, ale również #AGRO #FMCG #FOOD. SuperDrob zorganizował 3 edycje Tweetupu (dane na sierpień 2020).
„Chcemy pokazać, że ta platforma społecznościowa skupia wiele interesujących osób związanych z produkcją żywności jako strategicznego zasobu państwa” – mówi twórca spotkań, Łukasz Zając.

Warsztaty Kuchnia SuperTrampkarza
Firma od lat wspiera wiele lokalnych klubów sportowych dla dzieci. W drugiej połowie 2019 roku opracowaliśmy program i założenia warsztatów pod nazwą Kuchnia SuperTrampkarza. Edukacja konsumencka jest bardzo cenną rzeczą, którą może zrobić tak duża firma spożywcza jak jest SuperDrob. Dzięki takim inicjatywom jak Kuchnia SuperTrampkarza hasło, które od lat towarzyszy firmie: „Wspieramy młode talenty” może być wcielane w życie i mieć faktyczne odzwierciedlenie w realnej zmianie nawyków żywieniowych i dbaniu o młodych sportowców.

Zużycie wody
Jesteśmy firmą świadomą, która chce działać odpowiedzialnie. Dlatego też wśród naszych priorytetów znalazła się kwestia ograniczenia zużycia wody w każdym z naszych zakładów. Zdajemy sobie sprawę z tego, jak cennym bogactwem naturalnym jest woda, stąd prowadzone inwestycje mające na celu optymalizację jej zużycia i umożliwienie ponownego wykorzystania.

  • Zainstalowaliśmy specjalne systemy do mycia tuszki – Bio Turbo, które rozpylają mikrocząsteczki wody zmieszane z powietrzem pod dużym ciśnieniem. Efekt końcowy jest bardzo dobry, a pozwoliło to zmniejszyć zużycie wody do 5,8 m3/t żywca w 2018 i 5,32 m3/t żywca w 2019 roku (w 2017 roku było to 6,66 m3/t żywca). W 2020 roku inwestycja ta zostanie również wdrożona w zakładzie w Lublinie.
  • Wykonaliśmy inwestycję dotyczącą systemu recyrkulacji wody – zakupiliśmy urządzenie, które zbiera wodę z całego obszaru w zakładzie, następnie jest ona filtrowana i przesyłana dalej do części brudnej. W tej części zakładu jest ponownie wykorzystywana do mycia i namaczania szuflad, mycia kontenerów i pneumotransportu odpadów.
  • Aż 15% wody zużywa mycie zakładów. Przez ostatnie dwa lata wymieniliśmy wszystkie dysze na te nowej generacji, o zużyciu wody 25 l/min (przy starych dyszach było to 40 l/min). W tym zakresie również inwestujemy w innowacyjne rozwiązania, które zastosowane są już w zakładach w Karczewie i Łodzi. Ze względu na dobre rezultaty i duże oszczędności (rzędu 100 kW mocy cieplnej) będziemy je implementować w Lublinie i Goleniowie.
  • Zainstalowaliśmy przemienniki częstotliwości do pomp wody w stacji uzdatniania wody, aby automatycznie dopasowywać ilość wody do zapotrzebowania.
    Wymieniliśmy na nowy, bezobsługowy, system sterowania stacji uzdatniania wody oparty na SCADA.

Chcemy pomóc w znalezieniu podstawowych informacji o naszych firmach. Jeżeli czegoś brakuje, napisz do nas: pr@superdrob.pl

Czytaj także:
Ważne projekty realizowane przez SuperDrob

20 Lip 2020

Kondycja polskiego rolnictwa, spożycie mięsa, eksport

„Rolnictwo w 2019”*

Na podstawie raportu z GUS, 2020

WAŻNE INFORMACJE Z MINIONEGO ROKU

• Tempo wzrostu gospodarczego w Polsce było wolniejsze niż przed rokiem. Wzrost PKB wyniósł 4,1% (5,3% w 2018 r.). Głównym czynnikiem wzrostu gospodarczego pozostawał popyt krajowy.
• Dochód przedsiębiorcy rolnego, w minionym roku, wyliczony na podstawie rachunków ekonomicznych rolnictwa (RER) był wyższy niż w roku poprzednim o 8,4% i wyniósł 44 217 złotych.
1,4 mln gospodarstw rolnych użytkowało 14,6 mln użytków rolnych i utrzymywało 9961,0 tys. sztuk dużych zwierząt gospodarskich.
• Powiatowe urzędy pracy wydały blisko 184 tys. pozwoleń na pracę sezonową, tj. o ponad 32% więcej niż przed rokiem
• Spożycie mięsa na 1 osobę w gospodarstwie domowym ogółem wyniosło w 2018 r. 62, 4 kg, zaś w 2019 61 kg. Jest to spadek o 2,24%. Dane nie obejmują spożycia w placówkach gastronomicznych.
• Spożycie drobiu na 1 osobę w Polsce ( wg Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej): w 2017 roku było to 27,6 kg rocznie, w 2018 – 27 kg, w 2019 – 27,5 kg.

NAWOŻENIE I GMO

• W przeliczeniu na 1 ha użytku rolnego zastosowano ponadto 23,4 kg nawozów fosforowych i 38,7 kg nawozów potasowych, tj. więcej niż przed rokiem odpowiednio 1,3% i 1,6%.
• W 2019 r. inspekcja przebadała 645 próbek żywności (wobec 695 w 2018 r.) w kierunku obecności GMO i zakwestionowano 1 próbkę. Do badań podobnie jak w poprzednich latach pobierano próbki z produktów potencjalnie mogących zawierać GMO,

JAKOŚĆ ŻYWNOŚCI

• Poziom zanieczyszczenia produktów żywnościowych kształtował się w opisywanym roku na nadal niskim poziomie. Ze wszystkich rodzajów zanieczyszczeń we wszystkich pobranych próbkach najwięcej było zanieczyszczeń mikrobiologicznych (1,6%)
• Lęk nabywców przy zakupie żywności w obszarze pozostałości pestycydów zmniejszył się z blisko 80% w 2010 r. do 45% w 2019 roku. Może to świadczyć o rosnącej świadomości dotyczącej roli, jaką w produkcji żywności odgrywają środki ochrony roślin.

PRODUKCJA ZWIERZĘCA

• W 2019 r. produkcja żywca rzeźnego, kształtowała się na poziomie zbliżonym do roku poprzedniego (99,9%).
• Obserwowaliśmy niższą produkcje żywca wieprzowego (o 5,4%) oraz wołowego (o 1,1%) przy jednoczesnym wzroście produkcji żywca drobiowego (o 4,1%)
• Wartość sprzedanych pasz wyniosła 14126 mln zł i kształtowała się na poziomie roku poprzedniego (14132 mln zł).
Wielkość gospodarstw
Pomimo specjalizacji i koncentracji produkcji utrzymuje się duże rozdrobnienie gospodarstw rolnych. Ponad połowę stanowią gospodarstwa najmniejsze, tj. o powierzchni użytków rolnych do 5 ha.

EKSPORT

• W strukturze wartości polskiego eksportu ogółem (wg nomenklatury SITC-systemu klasyfikacji towarów) eksport produktów rolno-spożywczych stanowił podobnie jak przed rokiem 12,8%
• Wartości importu 8,4% wobec 8,0% w 2018 r
• Wartość eksportu produktów rolno-spożywczych osiągnęła 31,4 mld EUR i była wyższa o 5,8% niż przed rokiem, a wartość importu – 21,1 mld EUR – wyższa o 5,2%. Wymiana handlowa zamknęła się dodatnim saldem w wysokości 10,3 mld EUR.

*Opracowali: IZ, PR na podstawie „Rolnictwo w 2019„, GUS, sierpień 2020

Pobierz pełen raport >>> „Rolnictwo w 2019

30 Cze 2020

Wzrost spożycia mięsa drobiowego – badanie i raport

W 2019 roku spożycie mięsa drobiowego w Polsce wzrosło, bowiem mięso drobiowe potaniało względem mięsa wieprzowego, które zdrożało o 9,6%.

POLSKA

  • Ocenia się, że w 2019 roku bilansowe spożycie drobiu wyniosło 27,5 kg na mieszkańca i było o 0,5 kg, tj. o 1,9% większe niż w 2018 roku.
  • Wzrost konsumpcji drobiu i wołowiny nie zrekompensował spadku spożycia wieprzowiny i w efekcie całkowite spożycie mięsa i podrobów zmalało do 75,5 kg.

UE

  • Szacuje się, że w 2019 roku w UE-27 całkowite spożycie mięsa wyniosło 68,6 kg na mieszkańca i było o 1,3 kg, tj. o 1,9% mniejsze niż rok wcześniej.
  • Konsumpcja drobiu wzrosła do 23,4 kg (o 0,1 kg, tj. o 0,4%), a wieprzowiny zmalała o 1,3 kg tj. o 3,8%, natomiast spożycie wołowiny kształtowało się na podobnym poziomie jak rok wcześniej.

ŚWIAT

Z danych OECD/FAO wynika, że w 2019 roku światowe spożycie drobiu ponownie wzrosło (o 0,9% w porównaniu z 2018 rokiem, do 14,30 kg na mieszkańca). W krajach rozwiniętych gospodarczo zanotowano dalszy wzrost spożycia o 0,4%, w tym w krajach należących do OECD o 0,4%, a w UE spadek o 1,7%. W krajach rozwijających się konsumpcja drobiu zwiększyła się bardziej dynamicznie (o 1,6%), w tym w krajach BRICS o 2,8%.

Wszystkie dane pochodzą z:

Rynek drobiu: stan i perspektywy, nr 57 (maj 2020) pod red. Dr Doroty Pasińskiej

INSTYTUT EKONOMIKI ROLNICTWA i GOSPODARKI ŻYWNOŚCIOWEJ

25 Maj 2020

Patriotyzm gospodarczy – fakty i mity

Polecamy materiał filmowy na temat złożoności patriotyzmu gospodarczego.

Zobacz także:

Książka: „Patriotyzm gospodarczy”, Eryk Łon, 2018

14 Maj 2020

Zakłady SuperDrob w Polsce

Siedziba Firmy i zakład produkcyjny
SuperDrob S.A.
ul. Armii Krajowej 80, 05-480 Karczew
e-mail: sekretariat@superdrob.pl
tel.: 00 48 22 77 90 600
fax: 00 48 22 77 90 615

Centrala | Biuro Zarządu
ul. Zajęcza 2B
00-351 Warszawa
tel.: 00 48 22 27 59 200

Zakład Produkcyjny
SuperDrob S.A. Oddział w Łodzi
ul. Traktorowa 180,91-203 Łódź
e-mail: sekretariat.lodz@superdrob.pl
tel.: 00 48 42 61 31 460
fax: 00 48 42 6131 462

Zakład Produkcyjny
SuperDrob S.A. Oddział w Lublinie
ul. Zimna 2, 20-952 Lublin
e-mail: sekretariat.lublin@superdrob.pl
tel.: 00 48 81 710 00 00
fax: 00 48 81 710 00 01

Zakład Produkcyjny w Łozienicy
Filia oddziału w Łodzi
ul. Prosta 20
72-100 Goleniów
e-mail: sekretariat.goleniow@superdrob.pl
tel.: 00 48 22 275 92 60

Wylęgarnia Drobiu
Stoczek 44
07-104 Stoczek
Tel.: 00 48 75 05 700
e-mail: wylegarniadrobiu@superdrob.pl

Wylęgarnia Drobiu
Turka 238
20-258 Lublin
Tel.: 00 48 662 237 669
e-mail: wwd.turka@superdrob.pl

Wytwórnia Pasz
ul. Strzelnicza 9
21-400 Łuków
Tel. 00 48 539 524 446

08 Maj 2020

Eksport drobiu do Chin – lista polskich firm

Lista zakładów uprawnionych na podstawie Głównego Inspektoratu Weterynarii.

Aktualna lista firm z akredytacją na chiński rynek:

1SuperDrob S.A.do 2019
2PPUH PROSPER Spółka z o.o.do 2019
3STORTEBOOM HAMROL Sp.z o.o.do 2019
4Zakłady Drobiarskie „Koziegłowy” Sp. z o.o.,do 2019
5INDYKPOL S.A.do 2019
 Plus: chłodnia składowa/ PAGO Sp. z o.o. 
  NOWE!
6CEDROB S.Aod 10/2019
7Ubojnia Drobiu Ujazdówekod 10/2019
8Roldrob S.A.od 10/2019

Czytaj także:
Trzy zakłady drobiarskie uzyskały zgodę na eksport do Chin
Eksport polskiego mięsa (analizy banku PKO BP)

27 Kwi 2020

Marcin Świąć

Prezes Zarządu (CEO) SuperDrob S.A.

Od 1998 r. związany z branżą mięsną. W latach 1998-2015 pracował w firmie Animex Sp. z o.o między innymi jako dyrektor finansowy firmy. W latach 2015-2020 r. w zarządzie SuperDrob odpowiedzialny za całokształt zagadnień związanych z obszarem produkcji (Karczew, Łódź, Lublin, Goleniów), handlu (kraj & eksport) oraz procesem pozyskania surowca w ramach grupy kapitałowej. Aktualnie jest prezesem zarządu SuperDrob. Prywatnie ojciec dwóch synów.

Po godzinach:

„Marcin Świąć wchodzi w świat fantasy, w którym rządzą nie liczby i pieniądze, lecz J.R.R. Tolkien, George R.R. Martin i Andrzej Sapkowski” – czytaj artykuł w Pulsie Biznesu

W skrócie o SuperDrob:

SuperDrob S.A. jest firmą spożywczą opartą na przetwórstwie drobiu i produkcji dań gotowych (convenience food). Ponad połowę produktów eksportuje głównie do krajów UE, ale także do Chin i Japonii. Przedsiębiorstwo jest obecne na rynku od 26 lat, zatrudnia blisko 2500 osób. Obrót Grupy Kapitałowej w 2019 roku to ponad 1,7 mld zł.

Od 2017 r. SuperDrob S.A. współpracuje z Charoen Pokphand Foods (CPF) – światowym liderem w branży rolno-spożywczej. Partnerstwo z CPF pozwala na aktywne uczestnictwo w konsolidacji polskiego rynku mięsnego i paszowego.

Od 2018 dostarcza na polskie stoły Kurczaka Sielskiego.

Główne zakłady firmy przetwórstwa znajdują się w Karczewie pod Warszawą, w Łodzi, Lublinie oraz Goleniowie. Dodatkowo posiada 2 wylęgarnie drobiu (Stoczek;  Turka) i wytwórnię pasz w Łukowie.