Kuchnia SuperTrampkarza

Warsztaty dla młodych sportowców i rodziców.

Nowy projekt realizowany z SuperDrob SA.

Żeby żyć – musimy jeść. Jedzenie jest jedną z podstawowych potrzeb fizjologicznych człowieka. Jako odpowiedzialna społecznie firma spożywcza chcemy promować wiedzę o zdrowym żywieniu i edukować. Jesteśmy producentem żywności i zależy nam, żeby mieć realny wpływ na zdrowe nawyki żywieniowe konsumentów.

Tutaj ważna jest praca u podstaw, stąd program warsztatów kierowany do dzieci. Poszerzenie świadomości żywieniowej i wiedzy dotyczącej zdrowej i zbilansowanej diety, szczególnie wśród młodych sportowców, jest dla SuperDrob bardzo ważnym wyzwaniem. Dzięki programowi warsztatów „Kuchnia młodego trampkarza” możemy realizować tę misję i wcielić w życie nasze hasło „Wspieramy młode talenty”.

WARSZTATY KULINARNO-EDUKACYJNE

Od 07.01 do 05.02 miała miejsce pierwsza edycja warsztatów kulinarno-edukacyjnych „Kuchni SuperTrampkarza”. Zaprosiliśmy do współpracy cztery kluby z powiatu otwockiego, które na co dzień są partneramifirmy SuperDrob. W naszym showroom przy zakładzie w Karczewie gościliśmy zawodników z Mazura Karczew, Józefovi Józefów, Vulcanu Wólka Mlądzka i UKS Żagle. W całym przedsięwzięciu wzięło udział około 140 osób.

Zobacz relacje z warsztatów:

Poruszaliśmy tematy związane z odpowiednim nawodnieniem, regeneracją i odżywianiem.

SERIA TRZECH WARSZTATÓW

Każdy z klubów wyróżnił jedną drużynę, która miała okazję wziąć udział w serii trzech warsztatów dla młodych sportowców. Spotkania składały się z dwóch części: wykładowej – ułatwiającej przyswojenie wiedzy dotyczącej zdrowego żywienia oraz warsztatu kulinarnego. Ze względu na duże różnice wśród zawodników (najmłodsi byli z rocznika 2012, najstarsi z 2003), każda drużyna miała wykłady dostosowane do ich wieku i możliwości. Poruszaliśmy tematy związane z odpowiednim nawodnieniem, regeneracją i odżywianiem.

Przekazywana w przystępny sposób wiedza dotycząca zdrowego odżywiania, ale również bezpieczeństwa i higieny w kuchni, dopełniana była w trakcie części kulinarnej. Robiliśmy zdrowe izotoniki i koktajle przedtreningowe z buraków (przez część zawodników nazywane ze względu na kolor koktajlami truskawkowymi). W ramach regeneracji po wysiłku fizycznym kleiliśmy kulki mocy i chyba udało nam się przekonać dzieciaki, że daktynella może być zdrowszym, ale równie smacznym, zamiennikiem znanego kremu do kanapek.

 

Przekazujemy podstawową wiedzę dotyczącą edukacji konsumenckiej: mądrych zakupów, odpowiedniego przechowywania i przyrządzania mięsa, oraz bezpieczeństwa i higieny w kuchni.

Warsztat z odżywiania wyglądał trochę inaczej niż pozostałe. Tutaj gościli również rodzice, którzy mieli wykłady dotyczące edukacji konsumenckiej i tego jak mogą wspierać rozwój i odżywianie swoich sportowców. Wstęp Olgi Sosnowskiej, zajmującej się edukacją w firmie SuperDrob, miał rozwiać krążące w społeczeństwie mity dotyczące mięsa drobiowego, a także przekazać podstawową wiedzę dotyczącą mądrych zakupów, odpowiedniego przechowywania i przyrządzania mięsa, oraz bezpieczeństwa i higieny w kuchni. Masa merytorycznej wiedzy przekazanej przez dietetyka sportowego – Patrycję Jeziak, z konkretnymi przykładami co, kiedy i dlaczego, miała pomóc rodzicom i uświadomić im jak ważny wpływ na zdrowie dzieci oraz ich wyniki sportowe ma zdrowe odżywianie.

W tym czasie zawodnicy wraz z zawodowym kucharzem – Kamilem Pietrowiczem – przygotowywali dla wszystkich dwie propozycje na zdrowy i zbilansowany posiłek potreningowy, który może być również łatwym do przygotowania obiadem dla całej rodziny. Gotowaliśmy potrawkę z kurczaka z kaszą pęczak i sałatką z zielonych liści oraz pieczone udko z kurczaka z warzywnymi frytkami i surówką z kapusty kiszonej. Tutaj oba dania oparte były na filecie i ćwiartce z Kurczaka Sielskiego firmy SuperDrob. Miło było patrzeć jak niektórzy po raz pierwszy w życiu mieli okazję używać noża do krojenia frytek, mięsa, czy z zasłuchaniem przyjmowali praktyczne wskazówki p. Kamila – kucharza np. jak kroić cebulę, czy wymieszać dressing do sałaty w duchu zero waste. Na zakończenie wszyscy mieli możliwość spróbować przygotowanych przez dzieci potraw i miło spędzić resztę popołudnia. Była to okazja, żeby lepiej się poznać w trochę innych okolicznościach niż turnieje, czy mecze, a przede wszystkim, żeby spędzić ten czas razem z dziećmi.

Przykładowy materiał edukacyjny warsztatów:

Edukacja od najmłodszych lat jest najcenniejszą rzeczą, którą może zrobić tak duża firma spożywcza jaką jest SuperDrob. Dzięki takim projektom jak Kuchnia SuperTrampkarza hasło „Wspieramy młode talenty” może być wcielane w życie i mieć faktyczne odzwierciedlenie w realnej zmianie nawyków żywieniowych i dbaniu o młodych sportowców.

OPINIE UCZESTNIKÓW:

„Państwa projekt to wspaniała profilaktyka przed współczesnymi zagrożeniami. Warsztaty są również świetną szansą na polepszenie wyników naszych sportowców, dzięki zadbaniu o te aspekty, które nieraz zostają wśród młodzieży zaniedbane”.

 

Adrian Krogul, trener Klubu Vulcan

„Dziękujemy firmie SuperDrob za możliwość udziału w 3 dniowych warsztatach kulinarnych w ramach projektu Kuchnia SuperTrampkarza. Prowadząca warsztaty pani Patrycja podołała wymaganiom stawianym przez ośmioletnich piłkarzy i przekazała istotne treści w przystępny sposób jak dla takich maluchów. Nasza drużyna do dziś wspomina „kulki mocy” czy przygotowuje sobie własnoręcznie domowe izotoniki.

Myślę ze świat zdrowego odżywiania, który został im ukazany w pewnym stopniu będzie kiełkować w świadomości naszych młodych sportowców.
Świetnie przygotowany i przekazany program. Pełen „szacun” za otwartość i cierpliwość do dzieci dla wszystkich prowadzących. Bardzo pozytywna atmosfera! Jako Klub Vulcan jesteśmy bardzo wdzięczni”.

 

Zawodnicy, Rodzice oraz Trener Józefovii Józefów rocznika 2008, Łukasz Poszalski

„Dzięki warsztatom Kuchnia SuperTrampkarza młodzi piłkarze oraz ich rodzice i trenerzy otrzymali wiedzę dotyczącą tego jak ważna w karierze sportowca jest odpowiednia dieta oraz odbyli praktykę przygotowywania  zdrowych posiłków dla siebie i swojej rodziny

Dziękujemy firmie SuperDrob!!!”

 

Mateusz Nagórski, Członek Zarządu Szkoły „Żagle”

„Bardzo doceniamy liczne inicjatywy oraz zaangażowanie SuperDrob SA, których celem jest wsparcie lokalnej społeczności, a w tym edukację młodych sportowców. Warsztaty w których wzięliśmy udział, były doskonałą okazja dla uczestników na pogłębienie wiedzy dotyczącej zdrowego stylu życia, a w sposób szczególny w zakresie odpowiedniego nawadniania, regeneracji i odżywiania. Spotkania w ramach Kuchni SuperTrampkarza prowadzone były w serdecznej atmosferze przez zespół profesjonalistów. Wiedza podczas warsztatów przekazywana byłą w bardzo atrakcyjnej i angażującej formie. Nasi piłkarze byli bardzo zadowoleni z praktycznego wymiaru zajęć i mogli doświadczyć, ze sami są w stanie przygotować zarówno zdrowe napoje, jak i posiłki. Jako trenerzy jesteśmy bardzo wdzięczni widząc, że wzrósł poziom świadomości naszych wychowanków.

Państwa projekt to wspaniała profilaktyka przed współczesnymi zagrożeniami. Warsztaty są również świetną szansą na polepszenie wyników naszych sportowców, dzięki zadbaniu o te aspekty, które nieraz zostają wśród młodzieży zaniedbane. Jeszcze raz serdecznie dziękuję w imieniu chłopców oraz rodziców za ubogacającą inicjatywę”.