Białe czy czerwone? Pewne jest jedno. Polskie mięso

Kolejny raz pod hasłem „Białe czy czerwone? Pewne jest jedno. Polskie mięso.” Związek Polskie Mięso rozpoczął ogólnopolską kampanię informacyjną dotyczącą drobiu i wieprzowiny.

Projekt ma za zadanie popularyzację najnowszej wiedzy o walorach mięsa drobiowego i wieprzowego oraz prezentację faktów i mitów dotyczących spożywania mięsa.

Ekspertem kampanii została prof. dr hab. Agnieszka Wierzbicka (SGGW), a rolę ambasadorów akcji powierzono dietetyczce Agacie Dąbrowskiej oraz kucharzowi i dziennikarzowi kulinarnemu, Tomaszowi Jakubiakowi.

Statystyczny Polak w 2018 roku zjadł około 27 kg drobiu i 40 kg wieprzowiny. Polski drób jest hitem eksportowym, a Polacy należą do największych smakoszy drobiu w całej Unii Europejskiej.

Skala powielanych mitów, danych i badań, które dawno już zdążyły się zdezaktualizować, nadal jest duża. Mamy więc sporo wyzwań w obszarze edukacji konsumentów. Chcemy i możemy chwalić się sukcesami polskich hodowców, polskich firm, które w ostatnich latach wyniosły rynek polskiego mięsa na wyższy poziom. Zależy nam na tym, by Polacy mieli świadomość tego, że polski drób i wieprzowina to doskonała jakość, smak i walory odżywcze niezbędne w każdej zbilansowanej diecie – podkreśla Prezes Choiński.

Ekspertem do spraw merytorycznych kampanii została prof. dr hab. Agnieszka Wierzbicka z Instytutu Nauk Żywieniowych Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Rolę ambasadorów projektu powierzono dietetyczce, Agacie Dąbrowskiej oraz kucharzowi i dziennikarzowi kulinarnemu, Tomaszowi Jakubiakowi.

Cała akcja potrwa do 31 marca 2020 r. Kampania została sfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego oraz Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.

 

O Związku Polskie Mięso

Związek Polskie Mięso to organizacja reprezentująca interesy gospodarcze zrzeszonych w niej podmiotów, działających w obrębie branży mięsnej oraz współpracujących z nią w zakresie ich działalności wytwórczej, handlowej i/lub usługowej, w szczególności wobec organów państwowych.

 

FAKTY I MITY NA TEMAT DROBIU I WIEPRZOWINY[1]

 

FAKTY

  • Mięso drobiowe jest niskokaloryczne.

Drób charakteryzuje się wysoką zawartością białka i niską zawartością tłuszczów nasyconych, dzięki czemu jest niskokaloryczny. Jest również lekkostrawny i łatwo przyswajalny, co sprawia, że znajduje zastosowanie w diecie nawet bardzo małych dzieci i rekonwalescentów.

  • Żelazo z mięsa wieprzowego jest lepiej przyswajalne niż z produktów roślinnych.

Żelazo z mięsa wchłania się lepiej (aż w 50%), ponieważ jest żelazem hemowym. Natomiast żelazo pochodzące z produktów roślinnych jest przyswajane tylko w 1–8%. Oznacza to, że jeden kotlet wieprzowy z karkówki dostarcza organizmowi tyle samo żelaza, co 30 kg szpinaku.

  • Drób pomaga w profilaktyce wielu chorób.

W mięsie drobiowym znajdują się witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A, E, D, K oraz rozpuszczalne
w wodzie: B1, B2 i B12. Substancje te biorą udział w syntezie białek krwi, które zwiększają dynamikę powrotu do zdrowia osób po przebytych chorobach układu krążenia i chorobach cywilizacyjnych, takich jak: zawał serca, udar mózgu, nadciśnienie tętnicze. Już nasze babcie mawiały, że „rosół jest dobry na wszystko”.

  • W mięsie wieprzowym nastąpiła zmiana profilu kwasów tłuszczowych.

Tendencja ta jest bardzo wyraźna w ciągu ostatnich dziesięcioleci i wynika ze zmian w hodowli trzody chlewnej. Jest to związane ze zmianą sposobu żywienia zwierząt, mniejszego ich otłuszczenia, co w efekcie prowadzi do zwiększenia się udziału korzystnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych
w wieprzowinie.

MITY

  • Wieprzowina ma więcej kalorii niż inne gatunki mięsa.

Mięso wieprzowe ma podobny poziom kaloryczności jak wołowina, drób czy mięso z królika. Najchudsze części, czyli np. szynka, pod względem kaloryczności mogą konkurować nawet z produktami roślinnymi. Przykładowo 100 g szynki wieprzowej ma jedynie 118 kcal, a 100 g pasztetu z fasoli aż 260 kcal.

  • Żółta skóra drobiowej tuszki pochodzi ze starych ptaków.

Żółty kolor tuszki to efekt karmienia zwierząt kukurydzą. Drób karmiony kukurydzą jest tak samo wartościowy i smaczny jak drób karmiony innymi ziarnami zbóż.

  • Wieprzowina zawiera dużo cholesterolu.

Poziom cholesterolu jest zbliżony we wszystkich elementach tuszy wieprzowej, ale jego zawartość jest mniejsza niż dotychczas podawano w literaturze. W porównaniu z normami amerykańskimi USDA polski boczek zawiera mniej cholesterolu o 41%, żeberka o 57%, a łopatka, szynka i schab o 31–35%.

  • Drób ekologiczny zawiera więcej białka.

Mięso drobiowe pochodzące z hodowli konwencjonalnej zawiera tyle samo białka co to pochodzące
z gospodarstwa ekologicznego. Metoda produkcji nie wpływa na jego zawartość w drobiu.

[1] Opracowanie merytoryczne biura kampanii.

 

Opracowanie i foto:  Związek Polskie Mięso

Redakcja: PR SuperDrob

 

Zobacz także:

Serwis edukacyjny www.o-kurczaki.pl 

Serwis www.dobrydrob.pl