5 faktów o mięsnych daniach mrożonych

Od 20 lat jako SuperDrob dostarczamy na europejskie stoły bogatą ofertę dań mrożonych. Wspieranie sprzedaży na krajowym rynku wiąże się ciągłym poznawaniem upodobań i przyzwyczajeń kulinarnych Polaków. Dlatego prowadzimy cykliczne badania preferencji, wraz z centrum badawczym BioStat.

Ostanie badanie zrealizowano dla nas w pierwszej połowie stycznia 2021 roku metodą CATI (wspomagany komputerowo wywiad telefoniczny) na reprezentatywnej, ogólnopolskiej grupie 1000 osób.

Promując nową linię dań FastGood postanowiliśmy zbadać stosunek Polaków do mrożonych dań mięsnych w ich kuchniach i zapytaliśmy o powody, dla których decydują się na ich zakup. Dodatkowo wskazujemy ciekawe zjawisko i trendy.

  1. Ponad 80 proc. z nas sięga po tego typu dania, wskazując na ich zalety takie, jak naturalna metoda konserwowania, czy możliwość zachowania walorów smakowych i odżywczych przez dłuższy czas.
  2. Ponad 45 proc. badanych deklarowało, że mrożenie stanowi naturalną metodę konserwowania żywności. Niemal równie istotna okazała się możliwość zachowania wartości odżywczych i walorów smakowych przez długi czas (ponad 40%). Blisko jedna trzecia badanych odpowiedziała, że dzięki mrożeniu unika wyrzucania przeterminowanej żywności.
  3. Mrożone dania mięsne z SuperDrob mają mniej tłuszczu, gdyż ich proces smażenia trwa jedynie 30-40 sekund.
  4. Wzrost zainteresowania konsumentów. Analitycy portalu ResearchAndMarkets.com prognozują, że segment produktów gotowych na rynku mrożonek w najbliższych latach będzie rósł o 2,5 – 4 proc. rocznie.
  5. Komentarz eksperta: Beata Przygoda

Kierownik Pracowni Wartości Odżywczej Żywności w Narodowym Instytucie Zdrowia Publicznego – PZH

„Dzięki procesowi mrożenia zachowujemy dobrej jakości produkt przez długi czas oraz możemy pozwolić sobie na większą elastyczność w planowaniu posiłków.  Wygodne dania mrożone odpowiadają oczekiwaniom konsumentów, którzy chętnie wybierają produkty bezpieczne dla zdrowia, cechujące się dobrą wartością odżywczą.  Dodatkowo mają mniej tłuszczu, gdyż ich proces smażenia trwa jedynie 30-40 sekund, a w domu można odgrzać je w piekarniku bez dodatku oleju. Dostępność metody IQF – szybkiego indywidualnego mrożenia* sprawia, że produkty zachowują świeżość i jakość po rozmrożeniu”.

Co oferuje SuperDrob w kategorii mrożonych dań z kurczaka?

Fast Good to mrożone produkty z kurczaka w chrupiącej panierce, dostępne w sklepach sieci Lidl w całej Polsce. Opakowania produktów są wykonane z w pełni biodegradowalnej tektury, w 100% przystosowanej do recyklingu.

Co jeszcze warto wiedzieć o mrożeniu żywności?

Żywność mrożona ma nieduże straty składników odżywczych

W żywności mrożonej zachodzą nieduże straty składników odżywczych ze względu na:

  • prawidłowy dobór surowców,
  • prawidłowe przygotowanie surowców do mrożenia,
  • przebieg procesu mrożenia (zastosowania najwłaściwszej metody dla danego surowca),
  • zachowanie odpowiednich warunków przechowywania już zamrożonej żywności,
  • właściwy przebiegu procesu rozmrażania.

Mniej tłuszczu

Produkty wstępnie obrobione termicznie (nowoczesne przetwórstwo) mogą charakteryzować się np. niższą zawartością tłuszczu, w porównaniu do przygotowywanych tradycyjnie, gdyż zamiast smażenia na tłuszczu można je odgrzać w piekarniku bez dodatku tłuszczu. Sam proces smażenia trwa tylko kilkadziesiąt sekund, dzięki czemu produkty te zawierają mniej tłuszczu, niż ich domowe odpowiedniki.

Przedłużanie trwałości produktów

Chłodnicze przechowywanie mięsa w kontrolowanej lub modyfikowanej atmosferze należy do nowoczesnych metod przedłużania jego trwałości. Chłodzenie ma na celu spowolnienie wzrostu drobnoustrojów oraz przebiegu reakcji biochemicznych. Przechowywanie mięsa w stanie schłodzonym wymaga stałego przetrzymywania go w temperaturach chłodniczych (0-4°C).

Jak prawidłowo obrabiać termicznie mrożone produkty drobiowe?

  • Należy postępować zgodnie ze wskazówkami producenta podanymi na opakowaniu. Są to zazwyczaj sposób obróbki termicznej oraz zalecany czas jej trwania. Zastosowanie się do tych wskazań zapewnia uzyskanie posiłku o odpowiedniej, wysokiej jakości, z zachowanymi wartościami odżywczymi.
  • Właściwa obróbka cieplna produktów drobiowych prowadzi do zabicia większości niebezpiecznych mikroorganizmów. Podgrzanie żywności do 70°C zapewnia konsumentom bezpieczeństwo.

Metoda IQF: czyli „indywidualnego szybkiego mrożenia” – polega na przepuszczaniu każdego pojedynczego kawałka żywności przez schładzarkę szokową na przenośniku taśmowym. Zapewnia to świeżość produktów spożywczych po rozmrożeniu.

Kontakt dla mediów
Olga Sosnowska
PR manager pr@superdrob.pl
BioStat: badanie@biostat.com.pl

Czytaj także:

Zamrożone witaminy. O wartościach odżywczych mrożonek słów kilka