Informacje prasowe

Marcin Świąć

Prezes Zarządu (CEO) SuperDrob S.A.

Od 1998 r. związany z branżą mięsną. W latach 1998-2015 pracował w firmie Animex Sp. z o.o między innymi jako dyrektor finansowy firmy. W latach 2015-2020 r. w zarządzie SuperDrob odpowiedzialny za całokształt zagadnień związanych z obszarem produkcji (Karczew, Łódź, Lublin, Goleniów), handlu (kraj & eksport) oraz procesem pozyskania surowca w ramach grupy kapitałowej. Aktualnie jest prezesem zarządu SuperDrob. Prywatnie ojciec dwóch synów.

Po godzinach:

„Marcin Świąć wchodzi w świat fantasy, w którym rządzą nie liczby i pieniądze, lecz J.R.R. Tolkien, George R.R. Martin i Andrzej Sapkowski” – czytaj artykuł w Pulsie Biznesu

W skrócie o SuperDrob:

SuperDrob S.A. jest firmą spożywczą opartą na przetwórstwie drobiu i produkcji dań gotowych (convenience food). Ponad połowę produktów eksportuje głównie do krajów UE, ale także do Chin i Japonii. Przedsiębiorstwo jest obecne na rynku od 26 lat, zatrudnia blisko 2500 osób. Obrót Grupy Kapitałowej w 2019 roku to ponad 1,7 mld zł.

Od 2017 r. SuperDrob S.A. współpracuje z Charoen Pokphand Foods (CPF) – światowym liderem w branży rolno-spożywczej. Partnerstwo z CPF pozwala na aktywne uczestnictwo w konsolidacji polskiego rynku mięsnego i paszowego.

Od 2018 dostarcza na polskie stoły Kurczaka Sielskiego.

Główne zakłady firmy przetwórstwa znajdują się w Karczewie pod Warszawą, w Łodzi, Lublinie oraz Goleniowie. Dodatkowo posiada 2 wylęgarnie drobiu (Stoczek;  Turka) i wytwórnię pasz w Łukowie.