Zakład w Lublinie

Od 1 marca 2018 roku SuperDrob przetwarza drób w zakładzie zlokalizowanym przy ul. Zimnej 1.

„Ta decyzja jest konsekwencją rozpoczętej na początku 2017 roku strategii rozwoju naszego przedsiębiorstwa, tak aby stało się liderem w branży drobiarskiej. Dzięki tej akwizycji zwiększymy moce produkcyjne, poprzez co, będziemy mogli oferować nowoczesne produkty, zgodne z oczekiwaniami rynku. Wierzymy, że dzięki tym zmianom nasze produkty staną się atrakcyjne dla jeszcze szerszej grupy konsumentów” – mówi César Lipka Prezes Zarządu SuperDrob.

 

 

O przyszłość zakładu w Lublinie zapytaliśmy Tadeusza Baranowskiego, pełnomocnika ds. Integracji Inwestycji Kapitałowych SuperDrob S.A.

Tadeusz Baranowski

Jakie plany na najbliższy czas?

Zwiększenie uboju i dzielenie 100% kurcząt. Współpracujemy z lokalnymi hodowcami, posiadamy dobry surowiec, ale przed nami wyzwania inwestycyjne. Mamy także własną wylęgarnię – Zakład Wylęgu Drobiu w Turce. Kontrolujemy cały proces produkcji: od jaja po gotowy produkt.

Które obszary inwestycyjne są kluczowe?

Planujemy zainwestować w obszary związane z ochroną środowiska i budową technologii niezbędnej dla utrzymania bezpieczeństwa zakładu przetwórstwa mięsa. Będzie to m.in. nowa technologia podczyszczania ścieków oraz budowa nowej stacji uzdatniania wody. Przed nami także budowa systemu rozładunku żywca. Mamy dobre doświadczenia z wymianą tej technologii w Karczewie. To oszczędność czasu i dbanie o dobrostan zwierząt.

Aktualnie ile osób pracuje w zakładzie?

To około 500 osób.

Kogo poszukujecie do pracy?

W naszych zakładach poszukiwani są m.in. robotnicy pomocniczy w przemyśle spożywczym, operatorzy maszyn, kierowcy, pracownicy wsparcia biura/administracji np. specjalista ds. handlu. Szczegółowe oferty można znaleźć w internecie lub dzwoniąc do zakładu.

 

***

Zakład w Lublinie (ul. Zimna 1) specjalizuje się w produkcji tuszek i elementów kurczęcych. Sezonowo prowadzi uboje gęsi. Produkcja oparta jest na żywcu pochodzącym z ferm współpracujących hodowców. Zakład zaopatruje ich w pisklęta oraz pasze, co zapewnienia najwyższą jakość dostarczanego żywca. W 2016 roku w zakład ubojowy w Lublinie został rozbudowany i zmodernizowany. W rozbudowanej części obiektu zainstalowano nowy system wychładzania tuszek, oraz dwie nowoczesne, w pełni zautomatyzowane linie dzielenia i konfekcjonowania kurczaka. W rezultacie zakład w Lublinie zwiększył swoje zdolności produkcyjne i został wyposażony w nowoczesne technologie. Umożliwiło to osiągnięcie jeszcze lepszych parametrów jakościowych produkowanych tuszek i elementów drobiowych.

 

Zakład Wylęgu Drobiu w Turce, który specjalizuje się w produkcji piskląt kurczęcych, przeszedł gruntowną modernizację na przełomie 2015 i 2016 roku. Wylęgarnia podwoiła swoje zdolności produkcyjne, została rozbudowana i wyposażona w nowoczesne komory lęgowe. Sterowanie i kontrola procesów zachodzących podczas inkubacji są w znacznym zakresie zautomatyzowane. Zakład zaopatruje w pisklęta kurczęce hodowców współpracujących z zakładem ubojowym w Lublinie.

 

Czytaj także:

Finał transakcji z INDYKPOL S.A.

Spółka CPF Poland

SuperInicjatywy 2018

 

Dział Komunikacji/PR SuperDrob, tel. 48 22 77 90 790

Internet:
tt@GrupaSuperDrob

inLinkedIn