Raport nt. branży i spożycia mięsa w Polsce i na świecie
Dzięki pracy analityków z Biura Strategii i Analiz Międzynarodowych PKO Bank Polski prezentujemy wybrane fakty z raportu pt. „Branża mięsna. Wzrost znaczenia polskich producentów na świecie”.
EKSPORT MIĘSA
Polska jest 7. największym eksporterem mięsa na świecie, z udziałem na poziomie 4,7% oraz 13. największym importerem z udziałem na poziomie 1,7%.
7,6% udziału w unijnej produkcji i przetwórstwie mięsa w 2018 r. miała Polska, osiągając 6. pozycję w UE.
Największym producentem drobiu w UE jest Polska, która w 2018 r. wyprodukowała 2 545,1 kt.
USA jest światowym liderem w eksporcie mięsa, z udziałem w rynku na poziomie 13,5% w 2018 r.
USA liderem w produkcji wołowiny oraz drobiu.
34,6 kg to średnia konsumpcja mięsa per capita na świecie w 2018 r.
5 największych producentów drobiu w 2018:
1 USA
2 CHINY
3 BRAZYLIA
4 UE
5 ROSJA
UNIA EUROPEJSKA
233,9 mld EUR to wartość produkcji i przetwórstwa mięsa w UE w 2018 r.
56% produkcji mięsa w UE wytworzyły cztery czołowe kraje Niemcy, Francja, Hiszpania i Włochy.
Według danych OECD i FAO średnia konsumpcja mięsa na świecie wzrośnie z 34,6 kg w 2018 r. do 35,1 kg na osobę w 2028 r. głównie dzięki popytowi ze strony krajów rozwijających się.
Globalne prognozy
10 największych producentów odpowiada za blisko 69,9% światowej produkcji drobiu. Największym producentem drobiu są Stany Zjednoczone, które posiadają 17,7% udział w rynku.
Ceny nominalne drobiu będą utrzymywać się w przedziale 1 633 – 1 656 USD za tonę w latach 2019-2028.
Zatrudnienie w branży mięsnej UE
W 2018 r. w Unii Europejskiej było zatrudnionych ponad 1,0 mln osób w firmach zajmujących się produkcją i przetwórstwem mięsa. 10 krajów zatrudniających największą liczbę osób w branży dało miejsce pracy 820 tys. pracowników stanowiących 81,6% zatrudnionych w UE.
Polska jest 3. największym pracodawcą w UE w branży produkującej i przetwarzającej mięso, zatrudniając 123 tys. pracowników.
Polska:
Liczba firm zajmujących się przetwórstwem i produkcją mięsa w Polsce wyniosła 3 249 wg stanu na koniec 2018 r., co oznacza wzrost w stosunku do 2010 r. o ponad 13,7%.
3 249: liczba firm przetwórstwa i produkcji mięsa w Polsce
***
Raport: „Branża mięsna. Wzrost znaczenia polskich producentów na świecie”, Biuro Strategii i Analiz Międzynarodowych, PKO Bank Polski, luty 2020.
POBIERZ RAPORT <<<
Zobacz także:
Kluczowe trendy w sprzedaży produktów mięsnych [BADANIE SKILLTELLIGENCE]
Ulubione mięso polskich dzieci to kurczak (badania BioStat)