Konkurs Kulinarny o Puchar Polskiego Mięsa Drobiowego

Ogólnopolski Konkurs Kulinarny o Puchar Polskiego Mięsa Drobiowego. 4 grudnia do Warszawy przyjechało dziesięć 2-osobowych drużyn młodych adeptów sztuki kulinarnej ze szkół gastronomicznych. Rywalizowali pod okiem wybitnych kucharzy o Puchar Polskiego Mięsa Drobiowego.

Pomysłodawcą oraz organizatorem konkursu był Związek Polskie Mięso. Cały projekt został sfinansowany z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego. Wszystkie elementy kurczaka oraz podroby pochodziły z Kurczaka Sielskiego z chowu bez antybiotyków.

Nad konkursem czuwał, doświadczony w konkursach kulinarnych i tematyce mięsa – szef kuchni Marcin Budynek. Jury oceniało prace konkursowe w oparciu o cztery kryteria: smak oraz technika podania, dobór składników, w tym produktu regionalnego, organizacja pracy i oczywiście ocenie szczególnej podlegało użycie elementu drobiowego. Po degustacji wszystkich dań jury udało się na liczenie głosów. „Mamy coraz bardziej kreatywną i odważną młodzież, która świetnie potrafi wykorzystać lokalne produkty, zna techniki i tworzy zaskakujące dania” – podsumował konkurs Marcin Budynek moderator konkursu.

Wydarzenie połączone było z prelekcjami na temat mięsa drobiowego, które odbyły się w kulinarnym studio Grzegorza Łapanowskiego – Food Lab studio. Prezentacje poprowadzili: dr inż. Kamil Szaciło – Dyrektor ds. Rozwoju Biznesu w SuperDrob S.A, prezentując technologiczne aspekty produkcji i przetwórstwa drobiu w Polsce oraz prof. UMK dr hab. Jarosław Dumanowski, który opowiedział o polskich tradycjach kulinarnych związanych z mięsem drobiowym.

ZWYCIĘZCY

Na najwyższym podium stanęli Jakub Podlewski i Dominik Czeronek z Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu. Srebro wywalczyły Natalia Grubert i Małgorzata Kłosowska z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie, ostatnie miejsce na podium zostało przyznane  Milenie Koprowskiej i Katarzynie Polaczyk z Zespołu Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego w Zielone Górze.

Dziesięć konkursowych potraw oceniało profesjonalne Jury w składzie: Jarek Walczyk – Przewodniczący Jury, Prezesa Fundacji Klub Szefów Kuchni Teo Vafidis – z pochodzenia Grek, z zawodu Szef Kuchni i Ekspert Kulinarny, z pasji ambasador kultury i kuchni greckiej w Polsce i osobowość telewizyjna, Giancarlo Russo – jeden z najbardziej znanych kucharzy w Polsce, Robert Sowa – kucharz, restaurator i autorytet w dziedzinie sztuki kulinarnej, a także Katarzyna Oponowicz – dyrektor Związku Polskie Mięso.