Informacje prasowe

Pierwszy Konkurs o Puchar Polskiego Mięsa Drobiowego

4 grudnia do Warszawy przyjechało dziesięć 2-osobowych drużyn młodych adeptów sztuki kulinarnej ze szkół gastronomicznych. Rywalizowali pod okiem wybitnych kucharzy o Puchar Polskiego Mięsa Drobiowego.

Pomysłodawcą oraz organizatorem konkursu był Związek Polskie Mięso. Cały projekt został sfinansowany z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego. Wszystkie elementy kurczaka oraz podroby pochodziły z Kurczaka Sielskiego z chowu bez antybiotyków.

Nad konkursem czuwał, doświadczony w konkursach kulinarnych i tematyce mięsa – szef kuchni Marcin Budynek. Jury oceniało prace konkursowe w oparciu o cztery kryteria: smak oraz technika podania, dobór składników, w tym produktu regionalnego, organizacja pracy i oczywiście ocenie szczególnej podlegało użycie elementu drobiowego. Po degustacji wszystkich dań jury udało się na liczenie głosów. „Mamy coraz bardziej kreatywną i odważną młodzież, która świetnie potrafi wykorzystać lokalne produkty, zna techniki i tworzy zaskakujące dania” – podsumował konkurs Marcin Budynek moderator konkursu.

Czytaj więcej…