Informacje prasowe

SuperDrob S.A. zdobywcą aż 11 certyfikatów „Doceń polskie”

Program „Doceń polskie” ma na celu wyróżnienie i promocję najwyższej jakości dostępnych na rynku produktów posiadających „polski akcent”. Certyfikaty nadawane są konkretnym produktom, które uzyskują wysokie noty przyznawane przez specjalistów z branży spożywczej. Decyzja o wyróżnieniu aż 11 wyrobów SuperDrob zapadła podczas XVII atestacji żywności, która odbyła się 29 lipca br. w Czeladzi. Tego dnia Loża Ekspertów programu „Doceń polskie” oceniła ponad 200 produktów, które zakwalifikowano do udziału w audycie. Artykuły te musiały posiadać tzw. „polski akcent”, który oznacza związek wyrobu żywnościowego z naszym krajem np. tradycyjną recepturę, bazowanie na rodzimych składnikach lub produkcję wyrobu na terenie Polski. Każdy z ekspertów indywidualnie ocenił wyroby biorące udział w audycie, a następnie każdemu z produktów przyznano punkty w skali od 1-10. Brano pod uwagę m.in. smak, wygląd oraz stosunek jakości do ceny. Warunkiem zdobycia godła promocyjnego jest uzyskanie min. 7,5 punktów. Żywność z maksymalnymi notami zdobywa także tytuł TOP PRODUKT. Certyfikat nadawany jest na 2 lata, po których upływie producent może ponownie zgłosić produkt do oceny. Eksperci sprawdzają go raz jeszcze i decydują, czy wyrób, mimo upływu czasu, nadal zasługuje na rekomendację programu „Doceń polskie”. Patronem honorowym tego przedsięwzięcia jest Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Wśród tegorocznych laureatów programu jest SuperDrob. Za nasze wyroby dostaliśmy aż 11 certyfikatów „Doceń polskie” i 4 tytuły TOP PRODUKT. Nagrodzone produkty to: Kiełbasa ze Spichlerza, Kiełbasa Krakowska Podsuszana Drobiowa, Filet Wędzony z Indyka, Wędzonka Delikatesowa Drobiowa, Polędwica Złocista z Indyka, Polędwica Luksusowa Drobiowa, Kiełbaski Mazowieckie, Kaszanka Bałucka, Ćwiartka Wędzona, Pasztetowa oraz Skrzydełka Wędzone.