Informacje prasowe

Rynek drobiu w Polsce

2020

  • Mięso drobiowe było najczęściej spożywanym gatunkiem mięsa na świecie
  • Polska jest numerem 1. wśród producentów mięsa drobiowego w UE
  • Produkcja mięsa drobiowego w 2020 wyniosła 2 917 tys. ton – zakłady zatrudniające 50 osób i więcej (aktualizacja GUS)
  • Ponad 55% wyprodukowanego w Polsce w 2020 roku mięsa drobiowego trafiło na eksport (zakłady zatrudniające 50 osób i więcej)
  • Ponad 1,6 mln ton wyniósł wolumen eksportu mięsa i podrobów drobiowych z Polski
  • Ponad 2,7 mld EURO to wartość eksportu mięsa i podrobów drobiowych z Polski

2021

  • W I kwartale 2021 roku wyeksportowano ponad 58% wyprodukowanego w Polsce mięsa drobiowego (zakłady zatrudniające 50 osób i więcej)
  • W I kwartale 2021 roku eksport mięsa i podrobów drobiowych z Polski osiągnął wartość ponad 678,6 mln EURO

Na podstawie:

BIULETYN INFORMACYJNY Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej

Nr 4/2021