O firmie – kopia

Główne zakłady SuperDrob S.A. znajdują się w Karczewie koło Warszawy, Łodzi, Lublinie 
oraz Goleniowie. Centrala firmy mieści się w Warszawie.

Od stycznia 2024 roku jesteśmy częścią polskiej multifoodowej marki korporacyjnej LipCo Foods, pod którą funkcjonują wszystkie podmioty i marki obecne dotychczas w ramach Grup Kapitałowych SuperDrob oraz CPF Poland.

LipCo Foods skupia duże marki wyspecjalizowane w konkretnych segmentach, takich jak m.in.: drób, ryby i owoce morza, produkty plant based, karma dla zwierząt, dania gotowe i convenience, napoje, systemy panierujące i mieszanki funkcjonalne, a w przyszłości wiele innych. Zgodnie z wizją LipCoFoods: „pragniemy rozwijać polską, multifoodową grupę, która nakarmi świat w sposób zrównoważony”.

LipCO Foods współpracuje z globalną marką rolno-spożywczą z Tajlandii 
– Charoen Pokphand Foods (CP Foods). Nasz partner to czołowy producent, przetwórca 
i eksporter mięsa w południowo-wschodniej Azji. 

Naszymi priorytetami są najwyższa jakość i bezpieczeństwo produkcji. Gwarantujemy je, działając 
wg zasady “od jajka do gotowego produktu”. Zgodnie z nią, całość łańcucha produkcyjnego
leży w naszych doświadczonych rękach. 

Stale poszerzamy naszą ofertę produktową, a naszym celem jest wyznaczanie trendów 
na rynku produktów drobiowych, dlatego inwestujemy w naszych pracowników i innowacyjne 
rozwiązania technologiczne.

Brak zawartości do wyświetlenia

Władze spółki

Marcin Świąć

Prezes Zarządu (CEO)

Od 1998 r. związany z branżą mięsną. W latach 1998-2015 pracował w firmie Animex Sp. z o.o między innymi jako dyrektor finansowy firmy. W latach 2015-2020 r. w zarządzie SuperDrob odpowiedzialny za całokształt zagadnień związanych z obszarem produkcji (Karczew, Łódź, Lublin, Goleniów), handlu (kraj & eksport) oraz procesem pozyskania surowca w ramach grupy kapitałowej. Aktualnie jest prezesem zarządu SuperDrob. Prywatnie ojciec dwóch synów. Pasjonat literatury – fantastyki.

Piotr Grzonkowski

Członek Zarządu ds. Rozwoju i Agro | COO of AGRO

W Zarządzie spółki od 2015 r. (do maja 2020 – jako Członek Zarządu ds. Ekonomiczno-Finansowych | CFO). Jest absolwentem Wojskowej Akademii Technicznej (zarządzanie przedsiębiorstwem oraz ZZL), Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego (rachunkowość), Wyższej Szkoły Finansów i Zarządzania (MBA) oraz Szkoły Głównej Handlowej (psychologia zarzadzania). W 2017 ukończył Strategic Leadership Academy w ICAN Institute. Ze spółką SuperDrob związany od 2006 roku. Obecnie jest odpowiedzialny za rozwój Grupy SuperDrob i sektora Agro. Pełni również funkcję Prezesa Zarządu | CEO spółki paszowej – ŁukPasz. Prywatnie ojciec dwóch córek. Pasjonat piłki nożnej i wędkarstwa.

Jagna Stanecka

Członek Zarządu

W Zarządzie od końca kwietnia 2020 roku. Absolwentka Akademii Ekonomicznej w Krakowie na kierunku Zarządzanie (specjalizacja Rachunkowość). Posiada wieloletnie doświadczenie w finansach w branży FMCG, w tym w spółkach przetwórstwa mięsnego. Z firmą SuperDrob S.A. związana od 2018 roku. Wcześniej pracowała w Animex Sp. z o.o. na stanowisku Dyrektora ds. Kontrolingu oraz w Agri Plus jako Dyrektor Finansowy i Członek Zarządu (spółki grupy Smithfield Ltd.). Na obecnym stanowisku jest odpowiedzialna za finanse i księgowość oraz kalkulacje i rozliczenia produkcyjne Grupy Kapitałowej SuperDrob. Prywatnie mama dwójki dzieci.

Ryszard Waśniewski

Członek Zarządu ds. Operacyjnych (COO)

Absolwent Akademii Ekonomicznej w Poznaniu oraz Wyższej Szkoły Bankowości, Finansów i Zarządzania w Warszawie. Posiada 20-letnie doświadczenie w branży drobiarskiej w zakresie procesu kontraktacji, produkcji oraz sprzedaży mięsa białego. Pracował w Ekodrob SA jako Prezes Zarządu, w Animex (Smithfield Ltd) jako Vice Prezydent zarządzał Grupą Mięsa Białego, oraz w Indykpol SA jako Dyrektor Operacyjny i Dyrektor Zarządzający Dywizją Mięs Przetworzonych. Prywatnie ojciec dwojga dzieci.

Tomasz Brus

Członek Zarządu, Dyrektor ds. Handlu

Absolwent Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie (Kierunek Handel Zagraniczny). Posiada ponad 20-letnie doświadczenie w branży mięsnej. Zarządzał Grupą Mięsa Białego w Animex (Smithfield Ltd.) oraz Sprzedażą Eksportową jako Dyrektor Zarządzający, jako Vice Prezes Zarządu w Prime Food (Goodvalley) był odpowiedzialny za sprzedaż i restrukturyzację Spółki. W Campofrio (Sigma Group) odpowiadał za zakupy surowca z Europy Środkowej i Wschodniej. Z SuperDrob S.A. związany od 2018 roku. Prywatnie ojciec dwóch córek. Pasjonat piłki nożnej i filmu.

Historia

1993
2000
2011
2012
2013
2015
2017
2018
2019
2020

1993

w tym roku zaczęła sie nasza historia. Mieszkający wówczas w Szwajcarii Henryk Lipka postanowił wesprzeć przemiany gospodarcze w rodzinnej Polsce. Zainspirowany wspomnieniami aromatycznego kurczaka przygotowywanego przez babcię, wykupił Warszawskie Zakłady Drobiarskie i stworzył nowa markę SuperDrob. Jej nazwa od początku wskazywała kierunek rozwoju i nasze ambicje – od zawsze chcieliśmy być najlepsi. Po prostu SUPER!

2000

po 7 latach działalności, dzięki rzetelności, udało nam się zbudować SUPER zaufanie u klientów i kontrahentów. Rozwinęliśmy skrzydła i zakupiliśmy zakład produkcyjny w Łodzi.

2011

Kolejny Super sukces! Zrealizowaliśmy jeden z naszych najbardziej ambitnych celów – wejście na ogromny i bardzo wymagający rynek chiński. Jako jedna z niewielu polskich firma, udało nam się sprostać wysokim standardom produkcji oraz normom jakościowym.

2012

Utworzyliśmy Grupę Kapitałową złożoną ze spółek o różnych obszarach kompetencji, co umocniło nasza pozycje na rynku. Ten krok pozwolił nam wyznaczyć nowe kierunki działania i kolejne ambitne cele.

2013

Nowe cele wymagają kolejnych inwestycji dlatego otworzyliśmy kolejny zakład w Łodzi. To pozwoliło nam zwiększyć produkcję i podwoić zatrudnienie. Nasz rozwój nabiera super tempa.

2015

Czas na super zmiany. Zdecydowaliśmy się położyć nacisk na rynek polski i wprowadzić szeroką gamę innowacyjnych i pysznych produktów sygnowanych przez SuperDrob. Symbolem tych zmian jest nowa identyfikacja wizualna marki i nowe logo – SuperKurka, która patrzy w pełną wyzwań przyszłość. By podwoić nasze możliwości produkcyjne, rozpoczęliśmy budowę nowych zakładów.

2017

To przełomowy moment w historii firmy. Rozpoczęliśmy współprace z Charoen Pokphand Foods – tajlandzkim koncernem rolno-spożywczym i powołaliśmy nową spółkę CPF Poland. Partnerstwo CPF pozwala nam aktywnie uczestniczyć w konsolidacji polskiego rynku mięsnego i paszowego. Stworzyliśmy także Fundację Uskrzydlamy, działającą na rzecz osób w trudnej sytuacji życiowej, a także wspierania rozwoju i pasjo naszych pracowników oraz ich rodzin.

2018

To był rok super inwestycji. Rozwinęliśmy kategorię Kurczaka Premium, z powodzeniem wprowadzając na polski rynek markę Kurczak Sielski z chowu bez antybiotyków. Przejęliśmy zakład rozbioru drobiu w Lublinie.

2019

W ramach kolejnych inwestycji kupiliśmy zakład przetwórstwa drobiu w Łozienicy (Goleniów) i uruchomiliśmy wytwórnię pasz Łukpasz w Łukowie

2020

W tym roku otworzyliśmy własne fermy drobiu w Uchańce, z najnowocześniejszą infrastrukturą. Nasze super know how w zakresie produktów typu convenience food, pozwoliło nam stworzyć nową markę Fast Good. To wyjątkowe pieczone i panierowane produkty z kurczaka, dostępne w wersji mrożonej oraz schłodzonej.