SuperDrob Kuchnia superpomysłów!
  • O firmie
  • Produkty
  • ESG
  • Aktualności
  • Dla mediów
  • Kariera
  • Sygnaliści
  • Dla Akcjonariuszy
  • Kontakt

    LipCo Foods partnerem Forum Innowatorów ESG 2024

    21 lis 2024

    W dniach 13 i 14 listopada w budynku Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie odbyło się Forum Innowatorów ESG 2024 organizowane przez Polskie Stowarzyszenie ESG. LipCo Foods nie tylko było partnerem wydarzenia, ale dostarczyło także swoje produkty, z których powstał przepyszny catering.

    Goście Forum mogli skosztować przekąsek przygotowanych na bazie produktów roślinnych spod marki Well Well, krewetek i śledzi od Norso, a także przepysznego Kurczaka Sielskiego. Ponadto na przybyłych czekały puszki Brainer. The brain drink. Catering przyjął się doskonale, a przekąski i napoje znikały ze stołów w mgnieniu oka.

    Projekt We Are LipCo Foods wyróżniony podczas Gali

    Zwieńczeniem pierwszego dnia Forum była Gala Innowatorów ESG, podczas której rozdane zostały nagrody i wyróżnienia w trzech kategoriach związanych z poszczególnymi rozwinięciami liter ESG: Environment, Social, Governence. LipCo Foods zostało wyróżnione w kategorii Social za program We Are LipCo Foods (od ang. WE = MY & Women Empowerment). Jest to długoterminowy projekt, który wpisuje się w społeczne cele zrównoważonego rozwoju, ze szczególnym naciskiem na aspekty pracownicze. Program składa się z trzech głównych etapów: Wspieramy, Edukujemy, Doceniamy. Projekt obejmuje takie aspekty jak: wsparcie kobiet po powrocie z urlopu macierzyńskiego, budowę kultury organizacyjnej wolnej od dyskryminacji, (m.in. przez odpowiednie szkolenia) czy utworzenie programu monitoringowego wspierającego rozwój kobiet.

    Wyróżnienie odebrała liderka projektu We Are LipCo Foods – Marta Ślubowska

    Reprezentanci LipCo Foods w panelach

    Kolejnym aspektem naszej obecności na Forum Innowatorów ESG 2024 był występ dwóch prelegentów LipCo Foods na panelach podczas wydarzenia.

    Jerzy Lilia, Dyrektor Inwestycji Strategicznych w LipCo Foods wziął udział w dyskusji „Jakiego wsparcia potrzebuje biznes, aby zrealizować ambitne wyzwania zrównoważonej transformacji?”, podczas której podkreślał: „Tworzenie raportu zrównoważonego rozwoju to kompleksowa praca wszystkich działów w grupie – od obszarów ESG, przez logistykę, po zakupy techniczne”. Jerzy Lilia poruszał również kwestie:

    · doświadczenia Grupy LipCo Foods w raportowaniu zrównoważonego rozwoju – dotychczasowych wyzwań i osiągnięć,
    · wprowadzenia przez Grupę LipCo Foods hurtowni danych, która pozwoli zautomatyzować przetwarzanie danych potrzebnych w raportowaniu,
    · roli odpowiedniej legislacji i wsparcia transformacji energetycznej przez państwo w budowaniu konkurencyjności na rynkach Europy zachodniej polskich podmiotów nastawionych na eksport – takich jak LipCo Foods,
    · problemów miksu energetycznego Polski i jego wpływu na konkurencyjność krajowych przedsiębiorstw w Europie,
    · konieczności promowania takich rozwiązań jak biometan czy wodór w transformacji energetycznej Polski,
    · znaczenia dialogu z lokalnymi społecznościami i administracją we wdrażaniu zrównoważonych rozwiązań energetycznych – m.in. biogazowni.

    Marta Ślubowska, Dyrektor Zarządzająca Obszarem Prawnym w LipCo Foods wzięła udział w panelu: „Zarządzanie różnorodnością. DEI jako wyzwanie i klucz do sukcesu nowoczesnych organizacji”. Podkreślała: -„W budowaniu różnorodności wewnątrz przedsiębiorstwa bardzo potrzebny jest dialog, w którym wysłuchane są wszystkie strony. W tym ogromną rolę pełnią menadżerowie, którzy są łącznikiem między zarządem a pracownikami niższego szczebla. Menadżerowie stają się ambasadorami.”

    Podczas wystąpienia Marta Ślubowska zwracała również uwagę na takie kwestie jak:
    · konieczność edukacji menadżerów, którzy stają się promotorami dobrych praktyk w firmie,
    · znaczenie rozwoju program We Are LipCo Foods, który wspiera kobiety wracające do pracy po urlopie macierzyńskim – szczególnie w kontekście produkcyjnego charakteru firmy,
    · potrzeba spojrzenia na kwestie różnorodności z szerokiej perspektywy, nie tylko dużych miast, ale też mniejszych i średnich miejscowości. Marta wskazała Festiwal Kultur organizowany w Karczewie przez Fundację Uskrzydlamy jako doskonały przykład otwierania społeczności lokalnej na różnorodność.

    Jako priorytet na przyszły rok Marta Ślubowska wskazała wyznaczanie i konsekwentne realizowanie celów. Wychodzenie ze strefy komfortu i rozmawianie o trudnych kwestiach w jak najszerszym gronie.

    Forum Innowatorów ESG przez dwa dni gromadziło przedstawicieli biznesu, rządu i parlamentu, tworząc platformę do merytorycznej dyskusji o wyzwaniach i praktycznych rozwiązaniach w obszarze ESG. Ogromnie cieszymy się, że mogliśmy wesprzeć wydarzenie wielopłaszczyznowo.




    • Polityka prywatności

    ©SuperDrob Kuchnia superpomysłów! 1993 - 2025 r.

    SuperDrob S.A. należy do Grupy Kapitałowej SuperDrob.

    Strona zaprojektowana przez ALEKSANDER STRUCZYK BRAND DESIGN

    Ta strona używa cookie i innych technologii. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej »