Czas na zdrowy sezon grillowy!
W ciepłe, letnie dni podczas plenerowych spotkań towarzyskich, często uczestniczymy we wspólnym grillowaniu. To jedna z metod obróbki cieplnej żywności i mimo mniejszej kaloryczności nie najzdrowsza. Dlaczego?
W trakcie grillowania uwalniają się toksyczne związki, tzw. wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA), które są trucizną dla naszego organizmu. Tych substancji może powstać znacznie więcej, kiedy mamy źle przygotowany grill, a proces obróbki nie przebiega prawidłowo. W czasie grillowania mięsa na skutek wysokiej temperatury wytapia się tłuszcz, który skapuje prosto do ognia. Ulega on spaleniu, a w konsekwencji powstają szkodliwe WWA, które wraz z unoszącym się dymem osadzają się na żywności. Im bardziej zwęgloną żywność z grilla spożywamy, narażamy się na większe ryzyko chorób.
Z drugiej strony, równie niebezpieczne jest jedzenie niedopieczonego, w połowie surowego mięsa. Może ono zawierać szkodliwe bakterie, takie jak Salmonella czy E.coli, które mogą wywołać u człowieka groźne dla zdrowia (a czasem nawet życia) zatrucie pokarmowe. Tym bardziej, że bakterie rozwijają się szybciej w ciepłe i wilgotne dni, a więc w miesiącach letnich ryzyko jest większe. Dlatego pamiętajmy, że zdrowy proces grillowania ma duże znaczenie dla naszego bezpieczeństwa. W tym celu warto zapoznać się z poniższymi zasadami, by jeden nierozważny błąd nie spowodował długotrwałego, negatywnego wpływu na nasze zdrowie.