Raport – rynek mięsa drobiowego (czerwiec, 2018)

15.06.2018
Podziel się

Raport Banku BGŻ BNP Paribas oraz Krajowej Rady Drobiarstwa jest rzetelnym źródłem aktualnych tendencji w produkcji i spożyciu mięsa drobiowego. Dotyczy Polski oraz zmian w UE i na świecie.

 

  • W 2016 r. po raz pierwszy w historii eksport mięsa i podrobów drobiowych z naszego kraju przekroczył 1 mln t, a w sierpniu 2017 roku liczba wstawień kurcząt brojlerów osiągnęła wartość 100 mln sztuk w ciągu jednego miesiąca.
  • W Polsce spożycie drobiu na jednego mieszkańca to 30,5 kg.
  • Dynamiczny rozwój branży drobiarskiej sprawił, że Polska jest liderem rynku unijnego, ale również coraz wyraźniej zaznacza swoje miejsce w światowym handlu. W 2016 roku nasz kraj odpowiadał za 2,1 proc. globalnej produkcji mięsa drobiowego.
  • Biorąc pod uwagę dotychczasowe zmiany w sektorze, poziom realizowanych i planowanych inwestycji, a także sytuację na unijnym rynku drobiu eksperci Banku BGŻ BNP Paribas i KRD-IG oceniają, że produkcja mięsa drobiowego w Polsce utrzyma tendencję wzrostową. Istotnym czynnikiem ryzyka dla tej prognozy jest jednak możliwy powrót grypy ptaków zarówno w Polsce, jak i u innych kluczowych producentów drobiu w Unii Europejskiej, ale też rosnąca konkurencja ze strony kluczowych, pozaunijnych eksporterów.

 

 

 

 

 

 

Źródło: bgzbnpparibas.pl

 

Pobierz raport:

Raport Rynek Mięsa Drobiowego

 

Zobacz także:

Krajowa Rada Drobiarstwa Izba Gospodarcza

Podziel się
Odwiedź nas na TTJesteśmy na LinkedIn