Polacy coraz częściej sięgają po zdrowsze mięsa (badanie)

29.11.2018
Podziel się

– Jak wynika z najnowszego badania preferencji żywieniowych Polaków, przeprowadzonego przez Biostat na zlecenie SuperDrob S.A., już dwie trzecie Polaków wybiera kurczaka, kierując się przede wszystkim jego korzystnymi walorami zdrowotnymi, na tle innych mięs.
– Na wzrastające spożycie mięsa drobiowego, w tym mięsa z kurczaka, ma wpływ wiele czynników: bogaty asortyment, łatwość przygotowania mięsa drobiowego, konkurencyjne ceny drobiu w porównaniu do mięsa czerwonego, a przede wszystkim walory zdrowotne drobiu – niska zawartość tłuszczu, niska wartość energetyczna, lekkostrawność.
– Roczna konsumpcja mięsa drobiowego wyniosła ok. 30 kg na mieszkańca i była wyższa o ponad 18 proc. niż w 2011 r.

Na polskich stołach króluje drób

Na przestrzeni ostatnich lat, dieta Polaków staje się coraz zdrowsza i bardziej urozmaicona, co przyczynia się również do zmiany struktury spożycia mięsa. Z badań Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowy Instytut Badawczy wynika, że w 2017 r. roczna konsumpcja mięsa drobiowego wyniosła ok. 30 kg na mieszkańca i była wyższa o ponad 18 proc. niż w 2011 r. Ponadto, Polacy spożywają więcej mięsa drobiowego niż przeciętnie mieszkaniec UE, gdzie konsumpcja kształtuje się na poziomie 26,5 kg rocznie.
Podobne wnioski płyną z badania preferencji żywieniowych Polaków, przeprowadzonego we wrześniu br. przez instytut badawczy Biostat. Wynika z niego, że dwie trzecie Polaków najczęściej wybiera drób, głównie kurczaka. Kurczak w rankingu najzdrowszych mięs wygrywa wśród mężczyzn (35 proc. wskazań) oraz wśród najmłodszej grupy odbiorców w wieku 18-29 lat (38 proc. odpowiedzi).

Rośnie świadomość w zakresie zdrowego odżywiania

– Na wzrastające spożycie mięsa drobiowego, w tym mięsa z kurczaka, ma wpływ wiele czynników: bogaty asortyment, łatwość przygotowania mięsa drobiowego, konkurencyjne ceny drobiu w porównaniu do mięsa czerwonego, a przede wszystkim walory zdrowotne drobiu – niska zawartość tłuszczu, niska wartość energetyczna, lekkostrawność. Jednak to, co warto docenić, to rosnąca świadomość Polaków w zakresie zdrowego odżywiania – komentuje dr inż. Beata Przygoda z Instytutu Żywności i Żywienia.

Dlaczego wybieramy kurczaka?

Wśród konsumentów wybierających kurczaka, główną motywację zakupową stanowią szybkość i prostota przyrządzenia (40 proc.) oraz kwestie zdrowotne (1/4 wskazań). Polacy dużą wagę przywiązują również do innych kwestii kojarzonych ze zdrowiem. Pytani o najważniejsze powody wyboru kurczaka, wskazują na datę przydatności do spożycia (42 proc.), brak antybiotyków w chowie (22 proc.) oraz surowców GMO w paszy (16 proc.). Istotne jest dla nich również polskie pochodzenie mięsa – na tę cechę wskazał blisko co szósty badany.
Co ciekawe, niemal trzy czwarte badanych konsumentów, którzy zadeklarowali spożywanie mięsa kurczaka najczęściej wybiera filet/pierś kurczaka. W najmłodszej grupie wiekowej – 18-29 lat – takiego wyboru dokonuje ponad 90 proc. respondentów.

Badanie Preferencji Żywieniowych Polaków zostało przeprowadzone przez instytut badawczy Biostat na zlecenie firmy SuperDrob SA. Badanie zostało przeprowadzone na grupie reprezentatywnej 600 osób metodą CATI we wrześniu 2018 r.

SuperDrob S.A. jest jednym z czołowych producentów drobiu w Polsce, z rocznymi przychodami przekraczającymi 1 mld zł. Ponad połowę produkcji firma kieruje na rynki zagraniczne – głównie do krajów UE, ale także do Chin i Japonii, co czyni ją liderem eksportu w polskiej branży drobiarskiej. SuperDrob S.A. jest obecny na rynku od 25 lat i zatrudnia blisko 2500 osób. Główne zakłady firmy znajdują się w Karczewie pod Warszawą, w Łodzi oraz w Lublinie. Od 2017 r. SuperDrob S.A. współpracuje z Charoen Pokphand Foods (CPF) – światowym liderem w branży rolno-spożywczej. Partnerstwo z CPF pozwala na aktywne uczestnictwo w konsolidacji polskiego rynku mięsnego i paszowego.

Podziel się
Visit Us On TwitterVisit Us On Linkedin